DiCaprio za zaštićenu pomorsku zonu na Antarktici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hollywoodski glumac Leonardo DiCaprio pozvao je sudionike konferencije o zaštiti Antarktike da odobre uspostavu zaštićenog područja u Južnom (Antarktičkom) oceanu radi zaštite tisuća biljnih i životinjskih vrsta. U poruci koju je elektroničkom poštom poslao skupini za zaštitu prirode Avaaz, glumac traži da se zauzmu za ostvarenje toga plana, dok zasjeda Povjerenstvo za zaštitu života u moru na Antarktici (CCAMLR).

Na dnevnom redu te konferencije koja je u utorak službeno počela s radom u Hobartu na Tasmaniji uspostava je reprezentativnog sustava zaštićenih pomorskih zona u Južnom oceanu, kao što predlažu Australija, Francuska i Europska unija. Na tom području živi velika populacija pingvina, tuljana i kitova tipičnih za to područje a i podmorje je jedinstveno i ne može se naći nigdje drugdje u svijetu. Ako se prijedlog ostvari, to bi područje bilo dvostruko veće od površine Indije i najveće takve vrste na planetu.

"Rusija, Južna Koreja i još neke zemlje prijete da će glasovati protiv kako bi i dalje mogle iskorištavati to more pošto su druga već ostala bez ribe", izrazio je žaljenje glavni junak "Titanica", podsjetivši da je peticiju za uspostavu zaštićene zone potpisalo 840.000 korisnika interneta.

CCAMLR koji okuplja 24 zemlje i EU, osnovan je 1982. sa zadaćom da čuva život u moru zbog sve većeg izlova planktona, sićušnih živih organizama koji su glavni izvor hrane za životinje u Južnom oceanu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter