Dialogos otvorio Dvigrad festival

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deveto izdanje Dvigrad festivala rane glazbe svecano je otvoreno programom Barlaam & Jozafat u izvedbi ansambla Dialogos predvodenog muzikologinjom i strucnjakinjom za izvedbu gregorijanskoga korala i srednjovjekovne liturgijske glazbe Katarinom Livljanic u pratnji Albrechta Maurera na vielli i rebeku te Norberta Rodenkirchena na poprecnim flautama.

U ispunjenoj crkvi svetog Silvestra u Kanfanaru, koja ja bila zamjena za baziliku svete Sofije u Dvigradu, odlicna je izvedba trija oduševila publiku. Glazbenu rekonstrukciju i izbor teksta potpisuje Livljanic, dok su Redenkirchen i Maurer osmislili glazbenu rekonstrukciju. Rijec je o kršcanskoj verziji života Bude, srednjovjekovnoj legendi Jozafata i njegovog ucitelja Barlaama koja korijene vuce iz 3. ili 4. stoljeca iz Indije, a koja je bila inspiracija za uprilicenje ovog programa.

Verzije ove price nalaze se u mnogim rukopisima diljem Europe koje je Livljanic koristila za osmišljavanje programa. Stoga se na programu, osim latinskog i grckog, mogu cuti i ulomci ove price na starim verzijama ruskog, hrvatskog, francuskog, srednjovjekovnog talijanskog, kao i okcitanska verzija.

Prica o Baarlamu i Jozafatu je bila toliko popularna da ih je katolicka crkva kanonizirala iako nije bilo dokaza da su doista postojali. Njihov kult seže sve do 20. stoljeca, kada su izbrisani iz katolickog kalendara, ali ne i narodnog vjerovanja.

Koncert je podupro Francuski institut iz Zagreba, a prisustvovala je ataše za kulturu i zamjenica ravnatelja tog instituta Ina Pouant. Prisutnima su se obratili nacelnik Opcine Kanfanar Sandro Jurman, koji je najavio da ce uz ranu glazbu ove godine, da bi se privukao još veci broj publike, biti održane i veceri opernih arija, a sve s krajnjim ciljem osvješcivanja potrebe rekonstrukcije, odnosno obnove Dvigrada. Prisutne je u ime Županije pozdravio procelnik za kulturu Vladimir Torbica, kao i umjetnicki ravnatelj festivala Alojzije Prosoli. (M. MEDIC, snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter