DHK Istre: Novi članovi, djelatnost i obljetnice

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

U pulskom Klubu hrvatskih književnika, sjedištu Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, ovih je dana održan sastanak Upravnog odbora ove književničke udruge.

Osim uobičajenog izvještaja o radu u protekla tri mjeseca te o financijskim pokazateljima djelovanja, najviše je riječi bilo o obilježavanju dviju obljetnica: ulaska u 20. godište časopisa "Nova Istra" i 25. obljetnice osnutka Ogranka. Proslava u rujnu Časopis za književnost, umjetnost i kulturu, kako sada glasi njegovo zaglavlje, "Nova Istra" prvi put pojavio se kao dvobroj 15. lipnja 1996., a Ogranak je  u prepunoj velikoj učionici Naučne biblioteke, danas pulske Sveučilišne knjižnice - osnovan 2. srpnja 1990., kada je na čelu DHK-a bio književnik, danas akademik, Nedjeljko Fabrio.

Pokretači su Ogranka bili tada punopravni članovi DHK-a u Zagrebu, pulski i istarski pisci: Tatjana Arambašin, Boris Biletić, Aldo Kliman, Daniel Načinović, Miroslav Sinčić, Stjepan Vukušić..., a iz Zagreba još Josip Bratulić, danas akademik, i Milan Rakovac.

Pula je, kako je naglasio dr. Biletić, pružila podršku osnutku, osobito njen tadašnji gradonačelnik Luciano Delbianco. Odlučeno je da se godišnjice obilježe u drugoj polovici rujna, uz sudjelovanje što većeg broja članova, osnivača, prijatelja, suradnika i simpatizera. Danas Ogranak broji 56 članova, od kojih je 20 redovitih članova DHK-a u Zagrebu, a ostali su pisci članovi-suradnici Ogranka.

Na sjednici su u članstvo Ogranka primljena tri nova člana: dr. sc. Valter Milovan, znanstvenik, pisac i glazbenik iz Pule, spisateljica Vedrana Štiglić Vidović iz Umaga i pjesnikinja Lidija Dimovska iz Rovinja. Nove web-stranice Najavljeno je skorašnje otvaranje novih web-stranica Ogranka i časopisa, te program 13. Pulskih dana eseja u listopadu s temom "(Ne)sloboda ili demokratska cenzura", uz sudjelovanje 20-ak esejista iz pet europskih zemalja i gostiju iz Čilea.

- Što se nakladništva tiče, pred izlaskom je svečarska "Nova Istra", a idući je svezak već u pripremi, uskoro izlazi "Književni portret Miroslava Sinčića" s DVD-om, a do konca 2015. izabrani eseji Zvane Črnje "Ex Histria", uz 90. obljetnicu piščeva rođenja, mala monografija "Marija Crnobori" o velikanki hrvatskog i, nekad, jugoslavenskoga glumišta, "Vatrometna Pula" Miodraga Kalčića u suizdavaštvu, te možda još poneko nenajavljeno iznenađenje, naglasio je dr. Biletić. Istaknuto je zadovoljstvo suradnjom s Gradom Pulom i Istarskom županijom, manje s Ministarstvom kulture, a u vezi s ionako teškim, rečeno je čak katastrofalnim, prilikama u izdavaštvu kako u Puli i Istri tako i u cijeloj državi.

Nažalost, program "Kod Marula" na otvorenom, za mlade pisce iz Hrvatske i inozemstva, koji je do sada u četiri izdanja okupio niz zanimljivih autora, pod znakom je pitanja, prvenstveno radi nezainteresiranosti pulskih učenika, gimnazijalaca i drugih, i njihovih nastavnika, koji slabo ili nikako ne dolaze na "sat književnosti", jednom godišnje, uokolo spomenika ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću u pulskom Parku kralja Zvonimira.

Prvu čakavsku ligu 2015., koja se održava od 2012., Ogranak će, u suradnji sa ČS i MH, prirediti koncem rujna ili početkom listopada. Ogranak je ovih dana raspisao natječaj za 8. po redu nagradu za esjistiku "Zvane Črnja", koja se tradicionalno dodjeljuje na Danima eseja u listopadu. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter