DHF: Velika nagrada "Guliveru"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na 19. danima hrvatskog filma u nedjelju su podijeljene nagrade. Veliku nagradu za najbolji film dobio je "Guliver" Zdenka Bašica, dok je Marko Šantic nagraden za režiju filma "Ništa osobno".

Za najbolje glumacko ostvarenje nagradena je Marina Redžepovic za uloge u filmovima "Crveno" i "Puni krug". Najboljim scenarijem proglašen je onaj filma "Inkasator" Igora Mirkovica, dok je za najbolju montažu nagradena Nina Velnic za film "Špansko kontinent". Tu je nagradu podijelila s Markom Meštrovicem, montažerom filma "Nespavanje ne ubija".

Skladatelj Dalibor Grubacevic nagraden je za glazbu u filmu "Zajedno", za najbolju kameru nagraden je snimatelj Almir Fakic za film "Šamar", dok je za najboljeg debitanta nagraden redatelj Vladimir Gojun za film "Ciklusi". Posebno priznanje pripalo je filmovima "Sky Spirit" redatelja Damira Cucica i Borisa Poljaka te "Miramare" redateljice Michaele Muller.


Najbolji glazbeni spot je "Turbo funk" Tamare Obrovac i Ramba Amadeusa u režiji Gonza.


Nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kriticara za najbolji igrani film otišla je "Inkasatoru" redatelja Igora Mirkovica, a najboljim dokumentarnim filmom proglašen je "Ljudi s mlijecnog puta" (redatelj Miroslav Mikuljan). Kod animiranih filmova najboljim je ponovno proglašen "Guliver", redatelja Zdenka Bašica i "Miramare" Michaele Muller, a što se tice eksperimentalnih filmova tu je najboljim rezultirao "Arheo 29" Vladislava Kneževica.

Nagradu za najbolji glazbeni spot dobili su Tamara Obrovac i Rambo Amadeus - "Turbo funk", a režiser je Radislav Jovanov Gonzo. U kategoriji najboljeg namjenskog filma nagraden je "Hercegovina zemlja svjetlosti" u režiji Mateja Meštrovica.

Nagrada Zlatna uljanica ocjenjivackog suda katolickog tjednika Glas Koncila za promicanje etickih vrijednosti na filmu pripala je filmu "Pola ure za baku" redatelja Jurja Pavlovica.

Nagrada "Jelena Rajkovic" Hrvatskog društva filmskih redatelja za najboljeg autora do 30 godina starosti pripala je ostvarenju "Crveno", redateljice Sonje Tarokic. Nagrada publike za najbolji film išla je "Inkasatoru" Igora Mirkovica.

I, naposljetku, tu je i Nagrada salona odbijenih za najbolji film koji nije uvršten u Program konkurencije 19. DHF-a, a ove je godine pripala filmu "Više volim pse" Mladena Capina.


Podijeli: Facebook Twiter