Dežulović, Lucić & Savičević Ivančević u Rovinju

Boris Dežulović, Predrag Lucić i Olja Savičević Ivančević (arhiva)
Boris Dežulović, Predrag Lucić i Olja Savičević Ivančević (arhiva)

Ovogodišnji književni ciklus Pučkog otvorenog učilišta "Pisac u prolazu" bit će okončan predstavljanjem troje splitskih književnika - Borisa Dežulovića, Predraga Lucića i Olje Savičević Ivančević u petak, 21. prosinca u Multimedijalnom centru.

Njihovim će gostovanjem rovinjsko Pučko učilište, na čelu s inicijatoricom susreta i moderatoricom večeri Melitom Jurkotom, na najbolji mogući način staviti "točku na i" ovogodišnjih književnih susreta koji se već godinama, i to s jednakim nabojem i intenzitetom, događaju u Rovinju. Zahvaljujući ovim susretima u grad svete Eufemije dolaze najbolji, najaktualniji, a ponekad i najprodavaniji domaći pisci.

Boris Dežulović studirao je povijest umjetnosti, a radio je kao ilustrator, crtač stripova, grafički urednik i novinski reporter. Ipak, najpoznatiji je kao jedan od trojice osnivača legendarnog Feral Tribunea, čiji je bio i dugogodišnji urednik i komentator. Autor je znanstvenofantastičnog romana "Christkind" o putovanju kroz vrijeme i etičkim dilemama vezanim uz mogućnost ubojstva Adolfa Hitlera kao bebe. Satirički roman o ratu u Bosni i Hercegovini "Jebo sad hiljadu dinara" objavljen mu je 2005. godine, kada izlazi i njegova knjiga poezije "Pjesme iz Lore". Dvije godine kasnije objavljena je zbirka priča "Poglavnikova bakterija", a 2010. i dvije zbirke kolumni "Crveno i crno" te "Zločin i kazna". S Predragom Lucićem objavio je knjigu "Greatest Shits – Antologija suvremene hrvatske gluposti" (1998.).

Predrag Lucić studirao je kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, u kojem je i režirao, uz Split i Tuzlu. Jedan je od osnivača i kreatora Feral Tribunea, a pokrenuo je i uređivao i Feralovu biblioteku. Autor je pjesmarice "Haiku haiku jebem ti maiku" (2003.), lirske knjige "Ljubavnici iz Verone" (2007.), a od svojih je pjesama i tuđih programa za zaglupljivanje pučanstva sačinio čitanke "Sun Tzu na prozorčiću" (2009.) i "Bezgaća povijesne zbiljnosti" (2010.). Od 2007. zajedno s Dežulovićem nastupa u pjesničkom kabareu "Melodije Bljeska i Oluje".

Uz dvojicu feralovaca predstavit će se i Olja Savičević Ivančević, autorica više pjesničkih zbirki, knjige priča "Nasmijati psa" za koju je nagrađena nagradom Prozak kao najbolji autor proze do 35 godina (2006.) te romana "Adio kauboju" (2010). Savičević Ivančević dobitnica je prve nagrade "Ranko Marinković" Večernjeg lista za kratku priču "Heroj" te nagrade Kiklop za zbirku poezije "Kućna pravila" (2007.). Poezija i proza prevedene su joj na dvadesetak jezika, a najnovija knjiga poezije "Mamasafari (i ostale stvari)" ušla je u finalni krug izbora za ovogodišnju nagradu Kiklop.

Početak druženja s piscima zakazan je za 19.30 sati. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter