Dezinformacije o gašenju Glasa Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu navoda da Novi list prijeti zaustavljanjem tiskanja Glasa Istre zbog nepodmirenog duga, clan Uprave Albert Faggian je priopcio: "Pocetkom konsolidacije stanja u Glasu Istre zatecen je dug prema Novom listu u iznosu od preko 10.000.000,00 kn. Na današnji dan taj je dug tocno dvostruko manji. U roku od nekoliko dana taj ce se dug smanjiti za daljnjih 1.500.000,00 kn. Pri tome treba naglasiti da Glas Istre novine d.o.o. redovno placa nove obveze, i to svakodnevnim uplatama ugovorenih iznosa. S Novim listom je zakljucen i ugovor o podmirivanju duga, koji se striktno poštuje. Moram napomenuti da smo u Novom listu uvijek imali odlicnog poslovnog partnera, vrlo senzibilnog na naše probleme, partnera koji nam je bio od neprocjenjive pomoci u ovim trenucima. I hvala im na tome. Pokazali su i dokazali izdavacku solidarnost najvišeg stupnja. Dakle, nikakvi pregovori Glasa Istre i Novog lista nisu propali. Uostalom, radi se o dugogodišnjoj suradnji i medusobnom uvažavanju.

Glas Istre nikada nije bio, ni nece biti, režimska novina. Ni IDS-ova ni icija. Glas Istre nitko ne može “kupiti” pozajmicama, iako ponovno hvala svima koji su nam i pozajmicama pomogli. Uostalom, te pozajmice nisu tajne, kako ih “krsti” Sindikat. Radi se o uobicajenim financijskim poslovima, na temelju zakonitih ugovora, i sve se obveze uredno podmiruju. Znam da bi neki voljeli da to nije tako, ali placanje svojih dugova je uvijek bilo opredjeljenje cijele grupe Puljanka, pa tako i Glasa Istre. I nije tocno da je neplacanje dugova uobicajena hrvatska praksa. Ogromna vecina ipak podmiruje svoje obveze. Jer to je, ipak, pitanje poštenja, morala, kulture.

Ne smatram upitnom egzistenciju 150 radnika Glasa Istre novine. Isto kao što ne smatram upitnom egzistenciju ostalih 270 radnika u Glasu Istre trgovini. Zanimljivo je da o tim radnicima u Glasu Istre trgovina nitko ne smatra shodnim napisati niti jednu rijec. Kao da su osobe drugog reda. A to su, takoder, vrijedni i savjesni radnici, koji svakodnevno prodaju, voze, dostavljaju novinu do krajnjeg citatelja. Zanimljivo je da je sa sindikatom tih radnika vec potpisan novi kolektivni ugovor. Medutim, današnji trenutak hrvatske stvarnosti jednostavno nalaže da svima nama ne može više biti isto kao nekada. Možda nas je previše, ili previše trošimo, ili premalo zaradujemo. A radnici se razlikuju na one koji su to shvatili, i na one koji ce to tek shvatiti.

Konacno, Glas Istre ce sigurno znati kako na dostojanstven nacin obilježiti 70 godina izlaženja. Nadam se da ce se i Sindikat novinara ukljuciti u to obilježavanje prvenstveno njihovog dosega. Ovakvo priopcenje sigurno ne vodi k tome. Za mene je žalosno da se ovakvim postupkom upravo navedeni Sindikat opredijelio protiv interesa samih radnika koje zastupa. Zanimljivo, samo dva dana prije nego što smo trebali pregovarati o kolektivnom ugovoru. Nakon ovoga, pitam se kako kolektivno pregovarati kada na jednoj strani, ocigledno, nedostaje kolektivne svijesti. A možda i savjesti", dodaje na kraju Faggian.

Glavni urednik Glasa Istre Ranko Borovecki
u svom osvrtu kaže: "Nije lijepo lagati. A laž je, naime, ono što je napisano u priopcenju Sindikata: '…proteklih je dana glavni urednik rijeckog lista najavio kolegi iz pulskog dnevnika prestanak tiskanja novine u rijeckoj tiskari i obustavu suradnje izmedu dva lista'.

Branko Mijic, kako se zove glavni urednik Novog lista, nije mi ništa od toga ni na koji nacin niti 'najavio' niti u bilo kojem drugom obliku priopcio. A razgovarali smo prošlog tjedna, to je istina. I nije mi jasno otkud je Sindikatu palo na pamet da objavi takvu laž u svom priopcenju. Ocito im je 'informator' bila neka sasvim pogrešna osoba kojoj više apsolutno ne bi trebali vjerovati, niti kao sindikalisti a još manje kao novinari. I nadam da istog informatora ne koriste u svom svakodnevnom radu kao što se nadam da niti drugim informatorima tako slijepo ne vjeruju kao što su povjerovali ovom.

Novinarima i radnicima u Glasu Istre sigurno posljednjih mjeseci nije lako, možda ce im biti i teže, ali ovakvim laganjem samo se nepotrebno podižu tenzije a nikom se situacija ne olakšava. Legitimno je pravo Sindikata da vrši pritisak na poslodavca ali niti oni koji predstavljaju Sindikat nemaju pravo neistinama obmanjivati svoje clanstvo i javnost, pa cak i ako misle da time cine nešto korisno.

Predstavnici Sindikata nisu našli za shodno da redakciji Glasa Istre pošalju svoje priopcenje pod izlikom da ga ionako ne bi objavili. Krivo. Objavio bih ga, kao što to se to može i vidjeti", zakljucuje Borovecki.

Glavni urednik Novog lista Branko Mijic
u svom odgovoru kaže: "Ne znam tko su izvori (dez)informiranja Sindikata odnosno tko im je slagao da sam Ranku Boroveckom najavio prestanak tiskanja i suradnje Novog lista i Glasa Istre. Zacudo nitko nije našao za potrebno nazvati me i iz prve ruke provjeriti o cemu smo to razgovarali. Desetljeca suradnje i suživota naših dviju novina i izdavackih kuca previše su važni da bi se time mogli tek tako igrati. Stoga sada mogu priznati i potpisati o cemu smo to pricali, kada vec nekog toliko zanima: kako unaprijediti suradnju dviju redakcija i podici kvalitetu naših listova u ovim turbulentnim vremenima kada se svi, ne samo mi, bukvalno borimo za opstanak na tržištu. Jer, Glasa Istre i Novog lista bit ce onoliko koliko bude naših citatelja, a njih ce biti onoliko koliko budemo pisali istinu."


Podijeli: Facebook Twiter