Devizni diler iz Medulina Eduard Nodilo na slobodi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveća hrvatska bankarska afera, Riječka banka, dobila je završnu zatvorsku epizodu nakon jedanaest godina. Godinu i pol prije isteka kazne, iz zatvora je izašao Eduard Nodilo. Da je pušten iz zatvora na uvjetni otpust, potvrdio nam je njegov odvjetnik Goran Marjanović.

Nekadašnjeg deviznog dilera, koji je prouzročio aferu, malo tko se ne sjeća. Nodilo je u crno zavio i praktički pokopao Riječku banku vrtoglavim dugom od gotovo 100 milijuna dolara. Dug je stvorio trgujući i kockajući se na deviznom tržištu. Suđenje je poslije pokazalo da je Nodilo u banci imao nevjerojatne ovlasti da dnevno trguje desecima milijuna dolara bez pravih kontrola. Osebujan, pun nerealnog samopouzdanja, upustio se u trgovanja milijunima u velikoj bankarskoj međunarodnoj bari punoj  financijskih krokodila vjerujući da je sposobniji od njih. Počeli su se pojavljivati gubici, no kako se nitko nije previše razumio u njegov posao niti ga je kontrolirao, on je krivotvorenjima i lažnim iskazivanjima prikazivao dobitke. Svi su ga tapšali, a on je kockarski poslovao s bančinim milijunima u nadi da će sve povratiti nekom magičnom trgovinom. Tako je propadao sve dublje...

Nodilo je u zatvoru izdržao gotovo šest godina, a puna kazna mu je bila sedam i pol godina. Uvjetni otpusti pri kraju kazne nisu neobični, posebice uz dobro vladanje u zatvoru i neke faktore kao što su bolest i slično. U posljednje vrijeme Nodilo se na više frontova borio da izađe iz zatvorskog kruga i prije isteka pune kazne. Prvo je početkom godine zbog zdravstvenog stanja zatražio izvanredno ublažavanje kazne. U molbi Vrhovnom sudu naveo je da su se pojavile nove okolnosti, da sud koji ga je osudio nije imao podatke o lošem zdravstvenom stanju koje mu se u zatvoru još pogoršalo jer je obolio od angine pectoris i ugrađen mu je stent.

Kao dodatne argumente naveo je i dobro vladanje u kaznionici te da je bio jedini hranitelj u obitelji. Inače, takvo izvanredno ublažavanje pravomoćne kazne dopušteno je kada se nakon pravomoćnosti presude pojave okolnosti kojih nije bilo kada se izricala presuda ili sud za njih nije znao, iako su i tada postojale, a one bi očito dovele do blaže osude. (Piše Ico MIKULIČIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter