Devizna klauzula napad na monetarni suverenitet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Građani koji ubuduće budu dizali stambene kredite bit će zaštićeniji od samovolje banaka nego danas,jer se izmjenama Zakona o kreditnim institucijama, pokrenutima u siječnju, jasnije određuje način promjene kamatnih stopa. Udruga Franak, međutim, danas je zatražila da se nove zakonske pogodnosti retroaktivno primijene i na stare stambene kredite.

- Zakon je za postojeće korisnike kredita štetan i neprihvatljiv, upravo zbog netransparentnog načina kako banke određuju parametre za promjenu kamatnih stopa, izjavio je Goran Aleksić, pravni koordinator Udruge Franak, napominjući da potrošači moraju znati razloge za promjenu kamata te da rizike ne smiju snositi samo oni, nego i banke.

Nisu točna obrazloženja iz vlasti da se novi zakon ne može odnositi na već sklopljene kreditne ugovore, čulo se tijekom rasprave pod naslovom "Kroz usklađivanje s EU-om do diskriminacije korisnika kredita". Rumunjska je zakonom ograničila kamate i bolje zaštitila korisnike kredita, sadašnje i buduće. Volksbanka je zbog toga navodno imala gubitak i sudski je tužila rumunjsku državu žaleći se da je narušila uvjete na jedinstvenom tržištu EU-a, ali je Europski sud pravde presudio u korist Rumunjske, rekla je Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije, dokumentirajući to sudskim dokumentima.

- Korisnici stambenih kredita u Hrvatskoj danas su žrtve devizne klauzule koja nije smjela biti uvedena. To je izravni napad na monetarni suverenitet naše države, jer je uveden tuđi novac, izjavio je profesor Ljubo Jurčić. "Banke danas uredno zbrajaju profite, a vlasti nemaju petlje uvesti porez na financijske transakcije", dodao je Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a.

Tijekom rasprave čuo se prijedlog vlastima da privremeno odrede moratorij na ovrhe nad stanovima u Hrvatskoj zbog neplaćanja kredita, jer se ovrhe približavaju broju od 2.000 godišnje. (B. PODGORNIK/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter