Devetnaest filmova na 58. Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji Festival igranog filma u Puli donosi u Nacionalnom programu 19 filmova, od cega se 10 prikazuje u Glavnoj sekciji, a devet u Sekciji manjinskih koprodukcija. Održat ce se od 16. do 23. srpnja na više lokacija u Puli, no najvažnija je dakako standardna Arena, najavljeno je to na konferenciji za novinare u zagrebackom Muzeju suvremene umjetnosti, na kojoj su kao najveca novost 58. izdanja ovog festivala najavljene digitalne projekcije u Areni.

Ravnateljica Festivala Zdenka Viškovic Vukic rekla je da prije pet godina nisu imali ni klasicni projektor, a ove godine ce im svi filmovi doci u digitalnom formatu. U tu svrhu u Areni ce se instalirati digitalni projektor koji je uvršten u Guinessovu knjigu rekorda kao najsvjetliji projektor na svijetu. Bitan detalj ove organizacijsko-tehnicke inovacije je cinjenica da ce se odsad u Areni moci prikazivati i oni filmovi za koje njihovi producenti nisu imali novca za izradu 35 milimetarskih kopija.

Nacionalni program predstavio je umjetnicki direktor Festivala Zlatko Vidackovic. Od 10 filmova iz Glavne sekcije pet je filmova nastalih prema scenarijima koje je odobrio HAVC, dok je preostalih pet HAVC podržao naknadno. Cak šestero redatelja su debitanti: Daniel Kušan, Tomislav Žaja, Biljana Cakic Veselic, Aldo Tardozzi, Stanislav Tomic i Irena Škoric, a iskusniju cetvorku predvode Tomislav Radic i Branko Ivanda, uz Dalibora Matanica i Dana Okija.

Gledano žanrovski, filmovi se prema Vidackovicu mogu podijeliti na Ivandin povijesni "Lea i Darija", fantasticne - Kušanov "Koko i duhovi" i Žajin "Duh babe Ilonke" (zanimljivost je i da su glumci u ovim filmovima djeca), zatim su dvije drame s ljubavno-obiteljskom tematikom: Radiceva "Kotlovina" i "Korak po korak" Cakic-Veselic, tri krimi-trilera: Matanicev "Caca", Okijev "Mrak" i Tardozzijeve "Fleke", Tomiceva ratna drama "Josef" te erotska komedija Irene Škoric " 7 seX 7".

Veliki je korak naprijed prema Vidackovicu napravljen i u prikazivanju filmova iz regije, pa ce se tako prikazati 12 filmova, od kojih sedam u programu manjinskih (hrvatskih) koprodukcija: slovenski "Piran-Pirano" Gorana Vojnovica i "Laku noc, gospodice" Metoda Peveca, bosansko-hercegovacki "Belvedere" Ahmeda Imamovica, srpski "Neprijatelj" Dejana Zecevica, "Bijeli lavovi" Lazara Ristovskog i "Kako su me ukrali Nijemci" Miše Radovanovica te crnogorski "Lokalni vampir" Branka Baletica.

U programu kratkih filmova ove godine bit ce 20 kratkiša, od kojih je cak 18 novih, rekao je Vidackovic; tek su dva prikazana na Danima hrvatskog filma. Zanimljivost je konkurencije kratkih filmova, koja je od prošle godine natjecateljskog karaktera, da je cak 10 filmova mladih redateljica. (Davor MANDIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter