Devetmetarski Miki došao je iz Amerike

Devetmetarski Mickey Mouse na ulazu u Ruhcyland (D. ŠIŠOVIĆ)
Devetmetarski Mickey Mouse na ulazu u Ruhcyland (D. ŠIŠOVIĆ)

Čak devet metara visok je, od žutih cipela pa do vrha prepoznatljivih okruglih crnih ušiju, ovogodišnji Pust maškara iz sela Ruhci na Pazinštini! Pust je dobio obličje Mickeya Mousea, jednog od najpopularnijih crtanih junaka svih vremena, a postavljen na vidno mjesto uz cestu Pazin - Poreč on će podsjećati da je u tijeku pusno vrijeme, ili kako ga ovdje zovu: "peti štajun", sve do Pusnog utorka odnosno 9. veljače. Devetmetarskim Mickeyem Mouseom u Ruhcima su oborili vlastiti rekord. Problem manipulacije ogromnom lutkom riješila je kamionska dizalica i traktor. Pust je uz pratnju pusne glazbe i okupljenih maškara (za ovu priliku ipak u civilu) dovezen do odredišta i postavljen na svoje mjesto.

Dobrodošli u Ruhcyland

Pusni meštar Darko Rusac, koji je uz Vedrana Cvitana i Renata Cvitana, glavni koordinator maškara iz Ruhci, pročitao je ovogodišnji pusni manifest, u kojem je, osim svima zajedničke ljubavi prema crtanim filmovima, što je i odredilo temu ovogodišnjih njihovih maškara, otkrio i još jednu motivaciju za odabir baš ovog lika: "Naš Miki ni bilo ki, on je doša iz Merike, on je Merikan. Ako cila naša država ima jenega Merikana, sada i Ruhci imaju svojega!".

Kako Mickey Mouse dolazi iz Disneylanda, tako će se kroz pusno razdoblje i Ruhci preimenovati u Ruhcyland., pa je tabla s tim nazivom već postavljena u podnožju devetmetarskog Mikija, kojega je Darko Rusac opisao i kao karakterni uzor svim ovdašnjim maškarama: "Svaki ki je pozitivan, prije svega kulturan, ki voli feštu i druženje, vajka je dobro doša!" Da se okupljeno mnoštvo ne bi smrznulo, osim pusne muzike poslužilo je i kuhano vino, a kad je Pust stabiliziran na svojoj poziciji, sve su maškare pozvane na čobanac, kojeg su umješno pripremili već tradicionalni ovdašnji pusni kuhari Joakim Cvitan i Mladen Šuran.

Dva pusna pohoda

Predstojećih dana u svim će se domaćinstvima sela Ruhci i okolice krojiti i dizajnirati kostimi, da bi se sve na vrijeme pripremilo za dva karnevalska pohoda ovdašnjih maškara: prvi na pusnu nedjelju 7. veljače, i drugi na pusni utorak 9. veljače, a kad se toga dana maškare vrate u selo Pust će, po običaju, biti spaljen.

Grandiozne figure

Maškare iz sela Ruhci već se godinama diče najvećim pusnim figurama u široj okolici, a možda i u cijeloj Istri. Lani je to bio Djed Mraz visok dobrih šest metara, godinu prije jednako toliko visok Kremenko, a prijašnjih godina uz ovu vrlo prometnu cestu klatila su se ogromna obličja Štrumpfa, velikog pijetla, klauna, kauboja, gusara, mornara i svačega još. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter