Deveti po pretilosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svijet se danas suocava s pandemijom pretilosti. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da svaka treca osoba na svijetu ima višak kilograma, a svaka deseta je pretila. Procjenjuje se da ce do 2015. godine broj pretilih narasti do 2,3 milijarde. Veliko istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije rezultiralo je poražavajucim podacima za Hrvatsku. Sa 61,4 posto pretilih ljudi, Hrvatska je zauzela neslavno deveto mjesto.

Navodi se da je i Hrvatska postala žrtva globalizacije tržišta hrane. Mijenjaju se prehrambene navike, pa se gradani umjesto za tradicionalnu prehranu odlucuju za jeftiniju hranu slabije kvalitete, koja uzrokuje debljanje. Izvješce pokazuje i da je problem pretilosti veci kod muškaraca nego kod žena. Naime, hrvatski muškarci s godinama postaju sve skloniji prekomjernoj težini. Pretilost je uocena i kod žena, ali ipak u nešto manjem broju.

"Podatke za Svjetsku zdravstvenu organizaciju prikupila je Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar. Znanstveno nije tocno utvrdeno što je uzrok debljanju, ali ono što utjece na prekomjernu težinu gradana Hrvatske su prehrambene navike i nedostatak kretanja. Ljudi mnogo jedu, a malo se krecu", istaknula je magistrica Katica Antonic Degac, voditeljica odjela za prehranu Službe za ekologiju HZJZ-a. Dodala je i da statisticki podaci pokazuju da gradani Hrvatske konzumiraju hranu bogatu mastima i ugljikohidratima.

Izvješce Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje i da je sve veci broj pretile djece. Nažalost, i Hrvatska slijedi takav trend. "U zadnjih 10 do 15 godina uocen je porast pretilosti medu školskom djecom. Veci broj pretilih zabilježen je medu gradskom djecom. Smatra se da je uzrok tomu provodenje više vremena pred televizorom i racunalom, a sve manje vremena u fizickim aktivnostima. Taj trend se u novije vrijeme primjecuje i kod djece iz ruralnih sredina", napomenula je Antonic Degac.

Kaže da je problem pretilosti prepoznala i država pa je Ministarstvo zdravstva prihvatilo akcijski plan za prevenciju prekomjerne težine. Znacajan dio plana posvecen je upravo djeci i mladeži, koju se nastoji educirati o zdravoj prehrani i važnosti kretanja.


Podijeli: Facebook Twiter