Devet zlatnih odlicja za istarske pcelare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanovi pazinske pcelarske udruge Lipa osvojili su devet zlatnih odlicja na nedavnom 14. ocjenjivanju kvalitete sortnih vrsta meda u Osijeku. Ovo je tradicionalno osjecko ocjenjivanje meda središnja pcelarska smotra u Hrvatskoj, istarski pcelari u njoj sudjeluju od njena utemeljenja i uvijek su postizali dobre rezultate, ali ovogodišnji je njihov ucinak dosad najbolji kolektivni rezultat.

U Osijeku se ocjenjivalo 179 uzoraka meda iz cijele Hrvatske, medu njima i 13 iz Istre, a zlatnim medaljama nagradena su dva uzorka cvjetnog meda Fredija Petrovica iz Plomina (koji je od svih istarskih pcelara svojim medom i osvojio najviše bodova), Svetozar Jankovic iz Livada dobio je takoder dva zlata za medove od bagrema i lipe, dok su po jedno za med od bagrema osvojili Edidio Bencic iz Pazina, Darko Mocibob iz Karojbe, Ivan Kramar iz Rakotula i Orelio Žikovic iz Višnjana (koji je clan i pazinske Lipe i porecke pcelarske udruge), dok je Massimo Zugan iz Brtonigle dobio zlatnu medalju za kestenov med.

"Jako smo zadovoljni ovim rezultatima, tim više što se osim ocekivanih priznanja za bagremov med sada afirmiraju i druge vrste meda iz Istre. Još bolje rezultate ocekujemo na ocjenjivanju u povodu petih Dana meda u Pazinu, koji ce se održati u veljaci sljedece godine", kazao je Ranko Andelini, predsjednik udruge Lipa.


Podijeli: Facebook Twiter