Devet umrlih u jednom tjednu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Srbiji je laboratorijski potvrdeno 457 oboljelih od gripe izazvane novim tipom virusa A/H1N1, a registrirana su 33 smrtna slucaja ove bolesti, priopcio je Institut za javno zdravlje Srbije Batut. Neslužbeno se, medutim, govori o daleko vecem broju inficiranih, a samo je u jednom tjednu zabilježeno devet smrtnih slucajeva od komplikacija, dok je 21 osoba na respiratorima.

Buduci da se epidemiološka situacija pogoršava iz dana u dan, ukoliko se nastavi takav trend, bit ce proglašeno izvanredno stanje, saznao je Blic. Najveci porast broja zaraženih, odnosno najveca ucestalost oboljenja, je medu djecom u uzrastu od 5 do 14 godina. Pedijatri, pak, ne preporucaju dolazak djece u domove zdravlja zbog mogucnosti širenja zaraze, no analize za utvrdivanje o kojem se virusu radi su dugotrajne i pacijenti, ako su na kucnom lijecenju, im se rijetko podvrgavaju.

Zasad su prijavljene epidemije u školama u Nišu, Kragujevcu i Leskovcu, kao i u ustanovi za osobe sa smetnjama u razvoju u Aleksincu. U beogradskim školama takoder je sve više zaraženih, iako prosvjetne vlasti tvrde da je broj izostanaka na istoj razini kao i lani. Ipak epidemiolozi predlažu da zimski raspust za školarce pocne vec 18. prosinca (umjesto 30. prosinca), a da se broj djece u vrticima prorijedi kako bi se na neki nacin usporilo prenošenje virusa. Slicno kao u Hrvatskoj, ni u Srbiji se najveci broj gradana nije spreman cijepiti, u strahu od nedovoljne ispitanosti novog lijeka.


Podijeli: Facebook Twiter