Devet predstava u duhu multikulturalnosti

Iz predstave "U agoniji"
Iz predstave "U agoniji"

"… naša je dužnost inzistirati, inzistirati uz vjeru u inteligenciju publike i posvećenost umjetnika. Jer kazalište je starije, mudrije i moćnije od nas. Jer je to naša dužnost prema budućim generacijama, inzistiramo, jer veze između generacija ljudskog roda mogu živjeti samo kroz kulturu. Politika i moć koja ne vjeruje u kulturu, ne vjeruje više u suverenitet i identitet naroda. Stoga "Zlatni lav" i sedamnaesti put otvara svoja vrata, u duhu multikulturalnosti i višejezičnosti integriranih u život grada Umaga. Dobrodošli!".

Na otvaranju "U agoniji"

Zapisala je to, uz ostalo, dramaturginja Vesna Đikanović u uvodniku ovogodišnjeg 17. Međunarodnog festivala komornog teatra "Zlatni lav" koji će se od 1. do 9. srpnja održati u Umagu. Utemeljitelj i umjetnički ravnatelj festivala Damir Zlatar Frey za ovu je festivalsku godinu izabrao devet predstava kazališta iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje angažirano i umjetnički savjesno promišljaju aktualni trenutak kulture i prostora umjetničke i kulturne slobode.  

Tako će 17. "Zlati lav" 1. srpnja otvoriti predstava "U agoniji" Miroslava Krleže, nastala u produkciji zagrebačkog Centra mladih Ribnjak u sklopu Scene Ribnjak i PUK-a - Putujućeg kazališta Zagreb. Riječ je o autorskom projektu Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića. Dan kasnije, 2. srpnja, na programu je predstava "Tko se boji Virginije Woolf?" (Gdo se boji Virginije Woolf?) u režiji Vite Taufera iz produkcije Gledališča Koper. Glume Mojca Partljič, Aleš Valič, Tjaša Hrovat i Rok Matek.

Predstava "Brez solz za pedre" (Bez suza za pedere) u produkciji ljubljanskog Društva ŠKUC i koprodukciji Cankarjevog doma, na programu je u nedjelju, 3. srpnja. Predstavu je prema dokumentarnom romanu Johana Hiltona režirao Alen Jelen, a glume Matic Lukšič, Vid Klemenc, Vito Weis, Žan Koprivnik.

Slijedi, u ponedjeljak 4. srpnja, "Gospa Bovary" (Gospođa Bovary) G. Flauberta u režiji Yulie Roschine, u kojoj glume Arna Hadžialjević, Gorazd Jakomini, Vito Weis, Blaž Valič, Sandi Pavlin i Vladimir Hmeljak. Predstava dolazi iz Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica.

Predstava Mirjane Karanović

U utorak, 5. srpnja, na programu je "Platon: Sokratov zagovor" (Platon: Sokratova obrana), projekt Gledališča Potodom Aleša Valiča iz Logateca. U srijedu, 6. srpnja dolazi predstava "Heroj 1.0", koprodukcija Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane i KUD-a Moment. To je prvi dio kazališne serije Uroša Kaurina i Vite Weisa koja se bavi problematikom herojstva u današnjem svijetu.

Slijede dvije predstave varaždinskog Kerekeš Teatra. U četvrtak, 7. srpnja, igraju "Krtice". Sve likove u predstavi, na maksimalno duhoviti način, tumači mladi i nagrađivani glumac Jan Kerekeš, a režiju, kao i svih drugih predstava Kerekeš Teatra potpisuje Ljubomir Kerekeš. U petak, 8. srpnja igra predstava "Ljubav" u kojoj glume Ana Begić, Hana Hegedušić, Adam Končić, Jan Kerekeš i Ljubomir Kerekeš.

Festival zaključuje, u subotu, 9. srpnja, predstava "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" Tanje Šljivar u režiji Mirjane Karanović, koja potpisuje i koreografiju i scenski pokret. U predstavi, nastaloj u partnerstvu sa sarajevskim Kamernim teatrom, 55 glume Mirjana Karanović i Enes Salković.

Već sama najava programa svjedoči da će i ove godine "Zlatni lav" ugostiti velike umjetnike iz svijeta kazališta čiji rad i kreativno  stvaranje promiče granice umjetnosti.

Ideja "Zlatnog lava"

"Festival "Zlatni lav" tradicionalni je projekt lociran u Istri, u Umagu. Zasniva se na tri ključna elementa: obilježava suživot Hrvata, Slovenaca i Talijana koji borave u ovom prostoru. Pasivni oblik njihove multikulturalnosti prelazi u aktivno, živo i raspjevano razmjenjivanje njihovih kulturnih sadržaja, u svakodnevno prožimanje njihove zajedničke multikulturalnosti.

Selektor festivala svake godine odabere posebno zanimljive kazališne projekte u navedenim regijama, te istodobno zaokružuje uvijek novu, dobro promišljenu i stručno odabranu tematsku cjelinu za multikulturalni festival "Zlatni lav", naglašavaju organizatori festivala. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter