Devet plaža dobilo "trojku"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istrani se mogu bezbrižno kupati na svojim omiljenim plažama buduci da je more izvrsne kakvoce, pokazalo je sedmo ovogodišnje ispitivanje kakvoce mora na našim plažama. Rezultati ispitivanja odnose se na razdoblje od 8. do 18. kolovoza, a samo je na devet plaža more dobilo ocjenu dobar, dok je na jednoj bilo zadovoljavajuce kakvoce.

Jedina plaža koja je tijekom posljednjih mjerenja dobila "dvojku", tj. da joj je more zadovoljavajuce kvalitete za kupanje, je ona u premanturskom kampu Stupice, koja je istu ocjenu dobila pocetkom lipnja, a krajem srpnja ocjenu dobar.

Nakon dosadašnjih vecinom izvrsnih ocjena, dobrim je ocijenjeno more u kampu Medulin, na plaži u Valbandonu, i u uvali Sv. Pavao (San Pol) u baljanskim Kolonama, no ni na jednoj od njih nisu zabilježena vidljiva onecišcenja, ni plivajuce otpadne tvari. U Rovinju je more na dvije plaže na Crvenom otoku takoder ovog mjeseca dobilo ocjenu dobar, a u Porecu ono na plaži Oliva na otoku Sv. Nikola, na Peškeri i ispred hotela Pical.

Na ostala 193 mjerna mjesta duž obale Istarske županije more je bilo izvrsne kakvoce. Ispitivanje koje koordinira Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva provedeno je duž cijele hrvatske obale na ukupno 906 mjernih tocaka od cega je na 864 mjernih tocaka zabilježena izvrsna kakvoca mora, a niti na jednom uzorku nije zabilježena nezadovoljavajuca kakvoca mora za kupanje, sport i rekreaciju. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter