Devet osoba iz Istre pritvoreno zbog izlova i prodaje 645 kg prstaca

Prstaci (Arhiva)
Prstaci (Arhiva)

Devet osoba sa područja Istre privedeno je po dovršetku kriminalističkog istraživanja u srijedu u pritvorsku jedinicu PU primorsko-goranske te je protiv njih podnesena kaznena prijava USKOK-u. Tereti ih se za izlov i prodaju 645,55 kilograma prstaca, time stečene materijalne koristi od 230 tisuća kuna i štete prouzročene okolišu procijenjene na 3,2 milijuna kuna.

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske, Policijske postaje Buje i Postaje pomorske policije Pula u koordinaciji s USKOK-om i u suradnji s Policijskom upravom Koper dovršili su kriminalističko istraživanje te utvrdili osnovanu sumnju da je devet hrvatskih državljana počinilo teška kaznena djela protiv okoliša, trgovanja zaštićenim prirodnim vrijednostima, u sastavu zločinačkog udruženja.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 63-godišnji Umažanin, u razdoblju od 23. lipnja do 28. rujna, organizirao zločinačko udruženje koje se bavilo izlovljavanjem strogo zaštićenih prstaca, prijevozom i nedozvoljenim izvozom preko državne granice te prodajom ugostiteljima s područja Kopra i okolice, dok je na području Pule 43-godišnji Puljanin organizirao ronioce, koji su izlovljavali prstace i ostavljali ih na prethodno dogovorenim lokacijama na području Bala, Sošića i okolice. Školjke je potom 63-godišnji Umažanin krijumčario i distribuirao krajnjim kupcima u Sloveniju.

Zločinačko udruženje je organizirano na način da je 63-godišnji Umažanin od 43-godišnjeg Puljanina, ovisno o narudžbama ugostitelja iz Slovenije, naručivao prstace, nakon čega je 43-godišnji Puljanin kontaktirao ronioce; 47-godišnjaka iz okolice Ližnjana, 68-godišnjaka iz Pule ili dvojicu 51-godišnjaka iz Valbandona i Pule, koji su obavljali izlov dogovorene količine prstaca. Po izlovljene prstace dolazio je 63-godišnji Umažanin osobno ili je angažirao 55-godišnju Umažanku, 52-godišnjaka s područja Buja i 46-godišnjaka iz Umaga, koji su potom izlovljene prstace prevozili u Sloveniju.

Sumnja se da su u navedenom roku izlovili najmanje 645,55 kilograma prstaca i time zaradili 230 tisuća kuna, dok je šteta na okolišu procijenjena na oko 3,2 milijuna kuna.

Osumnjičeni su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 11. studenog, privedeni u pritvorsku jedinicu PU primorsko-goranske te je protiv njih podnesena kaznena prijava. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter