Devet kandidata za glavnog urednika HTV-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Devet  je prijava stiglo na natjecaj za glavnog urednika Hrvatske televizije i Hrvatskog radija.

Tu su urednik i voditelj Dnevnika Zoran Šprajc, urednica u znanstvenom programu Lidija Gašparovic, urednik i voditelj emisije "Paralele" Goran Rotim, urednik u podnevnom dnevniku Oliver Dražic, prvi covjek sportske redakcije Bruno Kovacevic, producent u zabavnom programu Tomislav Štengl, urednica u dramskom programu Jasminka Živalj, urednica i voditeljica podnevnog dnevnika Katija Kušec te novinarka sportske redakcije Mirna Zidaric.

Ništa manje žestoko nece biti ni medu kandidatima za glavnog urednika Hrvatskog radija. Tu su dojucerašnji bliski suradnici na HR-u Dušan Radic i Vladimir Kumbrija, zatim urednik u redakciji vanjske politike HR-a i nekadašnji glasnogovornik Predsjednickog ureda Franje Tudmana Tihomir Vinkovic, te Tanja Baran s Radio Sljemena i Damir Pijaca iz rijeckog studija HR-a.

Hodogram izbora pojasnio je predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac. Uprava, naime, od ponedjeljka krece intervjuirati kandidata po kandidata. Kada se Uprava odluci za jednog ili jednu, naložit ce povjerenstvu za prikupljanje mišljenja kreativnog osoblja da od novinara, snimatelja, urednika, kamermana, montažera, dramaturga, redatelja i scenografa dobiju mišljenje o kandidatu.

Bitno je da se o kandidatu ocituje najmanje 30 posto kreativnog osoblja, a povjerenstvo ima deset dana da pribavi mišljenje. Makar Upravu to mišljenje ne obvezuje, i na osnovi njega Uprava ce svoj prijedlog za glavne urednike HR-a i HTV-a dati Programskom vijecu.

Nakon toga slijedi rešetanje kandidata od strane Vijeca i pokušaj izbora, vjerojatno negdje oko 25. studenog. Ako, pak, Vijece kandidata Uprave ne potvrdi, može izbrati samo glavnog urednika medu kandidatima.


Podijeli: Facebook Twiter