Devet istarskih zastupnika u novom saborskom sazivu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema konačnim rezultatima za osmu izbornu jedinicu, u Hrvatskom saboru će, od 14 zastupnika, čak njih osam na posao dolaziti iz Istarske županije. Radi se o zastupnicima koje istarska, ali i nacionalna javnost uglavnom dobro poznaje, no ima i novih lica. Novi saborski Istrani su IDS-ov Tulio Demetlika i HDZ-ov Anton Kliman.

U istarskoj i primorsko-goranskoj izbornoj jedinici najviše, sedam mandata (odnosno 37,7 posto glasova) dobila je lista koalicije Hrvatske raste, s koje će u parlament ući Željko Jovanović, Peđa Grbin, Silvano Hrelja, Nansi Tireli, Ana Komparić Devčić, Tanja Vrbat Grgić i Dino Manestar.

Druga po uspješnosti u osmoj izbornoj jedinici je koalicijska lista IDS-PGS-LRI, koja je dobila tri mandata (19,7 posto glasova). S liste u parlament ulaze Boris Miletić, Giovanni Sponza i Tulio Demetlika, gradonačelnici Pule, Rovinja i Labina.

Lista Domoljubne koalicije u istoj izbornoj jedinici ostvarila je također tri mandata (17,5 posto glasova birača), a sabornici će postati Oleg Butković, Ivan Kirin i Anton Kliman.

Uspješno se plasirala i lista Mosta nezavisnih lista (10,5 posto glasova), koja je dobila jedan mandat. On pripada dr. Ines Strenja-Linić.

U 12. izbornoj jedinici, gdje se biraju pripadnici nacionalnih manjina, za predstavnika Talijana izabran je dr. Furio Radin iz Pule, koji je osvojio 65,8 posto glasova birača. Veteran parlamentarizma, nezavisni zastupnik Furio Radin, dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnaša od 1992. godine.

Istru će u klupama Hrvatskog sabora predstavljati, dakle, devet zastupnika koji "imaju adresu" u Istarskoj županiji, odnosno koji tamo žive i rade. To su IDS-ovi iskusni zastupnici Boris Miletić i Giovanni Sponza, pridošlica u parlamentarne klupe Tulio Demetlika, te predsjednici Hrvatske stranke umirovljenika i Hrvatskih laburista, zastupnici Silvano Hrelja iz Pule i Nansi Tireli iz Vineža.

SDP-ova Tanja Vrbat-Grgić iz Umaga osvojila je treći saborski mandat, dok je Puležan Peđa Grbin po drugi puta postao zastupnik. Po prvi puta u Hrvatski sabor ulazi HDZ-ov Anton Kliman iz Vodnjana. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter