Devet godina za ubojstvo cetnickog zapovjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što ga je Hrvatska u tajnosti izrucila u Republiku Srpsku, Slaviši Maleševicu banjalucki Okružni sud izrekao je kaznu od devet godina zatvora zbog ubojstva Duška Zorica, jednog od zapovjednika zloglasne cetnicke postrojbe «Vukovi s Vucjaka», u kolovozu ratne 1993. godine. Maleševic je u tu postrojbu mobiliziran kao 19-godišnjak, a ne mogavši podnijeti stalnu torturu i maltretiranje, u jednoj incidentnoj situaciji u Prnjavoru ubio je zapovjednika Zorica, nakon cega je, strahujuci od odmazde «Vukova», pobjegao u Hrvatsku preplivavši miniranu Savu. Odmah se predao hrvatskoj vojsci te je kao ratni zarobljenik proveo cetiri i pol godine u Lori.

Nakon što je pušten na slobodu, u Šibeniku je upoznao svoju nevjencanu suprugu Marcelu Šupuk s kojom nakon deset godina zajednickog života ima dvoje maloljetne djece. Godinama je slao zahtjeve za državljanstvo i azil, no svi su mu odbijeni te ga je upravo na osnovi toga nakon godinu i pol dana provedenih u ekstradicijskom pritvoru u Splitu Hrvatska izrucila Republici Srpskoj. Njegov banjalucki odvjetnik Simo Tošic kazao je jucer da je nepravomocna kazna od devet godina i njega iznenadila, jer je ocekivao da ce dobiti izmedu pet i sedam godina zatvora.

- Uložit cu žalbu i tražiti smanjenje kazne jer je od izvršenja kaznenog djela prošlo 16 godina, Slaviša je tada imao 19 godina, odnosno bio je mladi punoljetnik, prije toga nije bio osudivan, obiteljski je covjek, kaje se zbog onoga što se dogodilo. Obitelj ubijenog vršila je psihološki pritisak na sud, dolazilo ih je na sudenje po 15-20 i kada porodica pocne plakati, majka vrištati, naravno da to ima psihološki ucinak na sud. Sudenje je bilo u redu, nema zamjerki, samo je drugacije kada s jedne strane imate cijelu obitelj, a sa Slavišine strane nikoga, kazao je Simo Tošic, dodavši da se Maleševicu u trajanje kazne uracunava vrijeme koje je proveo u ekstradicijskom pritvoru u Splitu i Kazneno-popravnom zavodu «Tunjice» kod Banje Luke te bi ukupno u zatvoru, ne smanji li mu se kazna, trebao provesti od pet do šest godina.

- Uvjeti u KPZ-u «Tunjice» su dobri, no žao mi ga je jer nema nikoga da mu dode. Žena mu je u teškoj situaciji u Hrvatskoj, ima dvoje djece, ne može cesto dolaziti i pomoci mu. Sam je ovdje, veli Tošic.

 

Slike:Array ( [0] => Array ( [name] => Array ( [0] => - NL122717.JPG ) [pos] => 1 [caption] =>

Ubojstvo je pocinio u jednoj incidentnoj situaciji s 19 godina - Slaviša Maleševic s djecom

) ) \n

Ostali tekst:

 

redigiran

OKVIR:

 

Supruga šokirana kaznom

Nevjencana supruga Slaviše Maleševica Marcela Šupuk, šokirana presudom, jedva je smogla snage za razgovor.

- Zamislite kako mi je, strahota. Šest i pol godina je vec proveo u zatvoru kao ratni zarobljenik i poslije cekajuci izrucenje i sudenje. Vec je time dovoljno platio za ono što je ucinio i za što se cijeli život kaje. Pa Šljivancanin je dobio manje, a što je sve ucinio. Najteže mi je jer je sâm, u zatvoru, i ne znam kako mu je, kazala je Marcela Šupuk dodavši da joj preostaje samo nada da ce sud uvažiti žalbu i da ce Slaviša za tri-cetiri godine doci kuci.

 


Podijeli: Facebook Twiter