Devet godina Lorisa Kozlevca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom devet godina koliko je Loris Kozlevac bio nacelnik Policijske uprave istarske u Istri se dogodilo na desetke ubojstava, uglavnom u krugu obitelji, no bilo je i svirepih zlocina poput trostrukog ubojstva slovenske obitelji Rakic u Rovinju 2002. godine. Osim toga, Istru je potresalo i nekoliko eksplozija, a do danas je ostalo neriješeno njih nekoliko.

Do sada još nije identificirana osoba koja je u listopadu 2006. na parkiralištu iza zgrade poreckog poglavarstva digla u zrak "golf" Ede Kosa, gradevinskog poduzetnika, tada clana poglavarstva i istaknutog IDS-ovca.

Neriješene su i eksplozije dvaju dostavnih automobila pekara albanske nacionalnosti u Puli u veljaci 2008. godine. Do danas se ne zna ni tko je odgovoran za potpaljivanje i izazivanje požara u Kandlerovoj ulici u Puli u kojem su dvije ženske osobe izgubile život.



Tijekom gotovo devet godina koliko je Kozlevac bio nacelnik u Istri dogodilo se više desetaka tisuca kaznenih djela, ali bivšem nacelniku se ne može spocitnuti da nije razriješio ona najteža: naime, od 2001. godine do sada razriješeno je svako pa i najpodmuklije ubojstvo u Istri.

Sigurnosna situacija tijekom posljednjih devet godina bila je, prema izvješcima istarske policije, zadovoljavajuca, premda su katkada sporadicni nasilni dogadaji itekako znali uznemiriti javnost. I ne samo civilnu javnost vec i istarske politicare, posebno IDS-ove koji su se digli na noge kada je potkraj 2008. godine dignut u zrak pazinski bocarski dom uoci Thompsonovog koncerta.

Pa ipak, iz vrha PU istarske nije se nikada reagiralo u smislu obracunavanja s politicarima ili bilo kojim drugim društvenim strukturama. Premda se Kozlevca nastojalo ubaciti kako u lijevi, tako i u desni politicki koš do kraja njegovog mandata na celu PU istarske realnih argumenata za tako nešto nije bilo, a on sam nije vidan ni na ruccima, ni na vecerama s politicarima.



Unatoc brojnim represivnim akcijama, posebno bolna tocka u Istri je sve veci broj poginulih osoba u prometu. No, kolikogod policija bila prisutna na cestama, ostaje gorka cinjenica da je u Istri u devet godina poginulo oko 300 ljudi. Buduci da je Istra turisticki orijentirana regija, svake je godine istarska policija imala posebne planove i ulagala dodatne napore da bi i se stanovnici i velik broj gostiju tijekom turisticke sezone osjecali sigurno.

Takoder, Istru su nerijetko pohodili strani državnici, posebno šticene osobe, i tijekom Kozlevceva mandata za njihova boravka u Istri nije se dogodio nijedan, ni najmanji eksces.

Proteklih je godina istarska policija odradila nekoliko velikih i više manjih zapljena droge, ali i raskrinkala i iza rešetaka smjestila organizirane krijumcare droge. Pa ipak, javnost je nerijetko znala negodovati konstatirajuci da u zatvorima završavaju samo sitne ribe, dok istarskim gradovima i selima kolaju nesluceno velike kolicine droge. Osoba povezanih s drogom bilo je i u istarskoj policiji, no s njima se nacelnik uspio obracunati predavši ih pravosudu kao i ostale policijske službenike koji su se na bilo koji nacin ogriješili o zakon.

U pogledu gospodarskog kriminala unazad devet godina istarska je policija radila na više slucajeva no rijetko je koji, baš kao i u ostatku Hrvatske, dobio i pravosudni epilog.

Loris Kozlevac jedina je osoba koja je gotovo devet godina bila na funkciji nacelnika jedne te iste policijske uprave, u sustavu koji se, kako se istice ovih dana, nastoji depolitizirati. S 26 godina staža u policiji smijenjen je s mjesta nacelnika PU istarske i imenovan nacelnikom Odjela za nezakonite migracije pri Upravi za granicu Ravnateljstva policije.


Podijeli: Facebook Twiter