Devedeset parova otplesalo balun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najatraktivniji dogadaj prvog Festivala sira, svecano otvorenog u petak navecer u Svetvincentu, bio je najbrojniji balun na svijetu, koji je otplesalo cak 90 parova, odnosno više od 180 plesaca, clanova 14 istarskih kulturno-umjetnickih društava. Sudjelovali su KUD-ovi iz Pazina, Rovinja, Raklja, Kršana, Pule, Cera, Kanfanara, Raše, Barbana, Tinjana, Rovinjskog Sela, Vodnjana i domacina Svetvincenta.

Ovaj najpoznatiji tradicionalni istarski ples folkloraši su izveli na dosad nikad izveden nacin - u velikom kolu koje je obuhvatilo cijelu Placu u Svetvincentu. Plesaci odjeveni u tradicionalne narodne nošnje okružili su šternu, prolazeci ispred Kaštela i crkve izazivajuci oduševljeni pljesak okupljene publike. Koreograf ovog jedinstvenog plesa bio je Stjepan Celic.

Kako je rekao koordinator organizacije najveceg baluna, voditelj KUD-a Savicenta Jasmin Jelenic, ove su godine zakasnili s prijavom za Guinnessovu knjigu rekorda, no nagodinu planiraju izvesti nešto slicno i prijaviti ga pa je ovo bila svojevrsna generalna proba za Guinnessa.

Nakon baluna, svaki je KUD otplesao i jednu od svojih kratkih koreografija pa je, osim najbrojnijeg baluna, ovo bio i jedan od najvecih susreta folklornih društava Istre. (P. LUKEŽ; snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter