Devastiranje tjera umjetnike iz Art zone Kandler

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Nakon što je pod okriljem noći s utorka na srijedu devastirana skulptura ptice na Trgu sv. Tome, čiji je autor pulski likovni umjetnik Vedran Šilipetar, jučer je glavom platila i druga skulptura - ona koze. Kako doznajemo od Šilipetra, kozi je tijekom noći doslovce odrubljena glava.

- Iako sam nakon prvog incidenta mislio da se možda radi o slučajnosti i da je skulptura uništena slučajno, danas sam već siguran da se radi o čistom vandalizmu, obijesti. Var je na kozi bio jak i netko se za ovakvu štetu morao potruditi. Ne znam čime je to motivirano, ima li netko nešto protiv mene ili umjetnosti općenito, ali počeo sam se pitati u kakvom gradu mi to živimo, naveo nam je jučer uzrujano Šilipetar rekavši da je izgubio živce i zbog toga pokupio sve svoje skulpture. Dodao je kako se nadao da će Grad, nakon prvog incidenta, pojačati osiguranje no da to očito nije učinjeno. I jučer je, kao dan ranije, po pozivu umjetnika na teren izašla policija te napravila uviđaj, a štetu za dvije skulpture Šilipetar procjenjuje na četiri tisuće eura.

Inače, skulptura ptice i koze, radovi u varenom željezu, dio su veće izložbe ovog umjetnika koja se sastojala od devet skulptura postavljenih duž Kandlerove ulice u organizaciji Grada Pule, Gradske galerije Pula i projekta Art Zona Kandler. Člana Povjerenstva za koordinaciju programa "Art zona Kandler" Erosa Čakića upitali smo stoga kako će se dalje planirati program u ovoj ulici i izlagati na otvorenom s obzirom na ovakav odnos prema skulpturama.

- Upoznat sam s ovime što se dogodile Šilipetrovim skulpturama i to je za svaku osudu. Dan ranije sam mu savjetovao da izdrži i da ih ostavi gdje jesu, no već jučer sam mu rekao da ih makne. Očito je da to netko radi iz inata, s namjerom. Ne paničarim i nisam paranoičan, ali imamo puno ideja za Art zonu Kandler za iduću godinu i to upravo na otvorenom pa je ovo što se sada dogodilo ovoj izložbi razočaravajuće. Nećemo posustati, već ćemo predložiti određene mjere zaštite. Za početak video-nadzor, makar privremeni, ističe Čakić i dodaje da ovo ipak pokazuje jednu nisku razinu civiliziranosti te odnos prema umjetničkom radu i umjetnosti.

Siguran je, kaže, da će Šilipetar sastaviti svoje skulpture i nastaviti izlagati, a da je, unatoč svemu, izložba jako dobro uspjela, da je imala odličan feedback i da ju je jako puno ljudi pogledalo i bilo njome oduševljeno. Tek za kraj poručio je svima koji pod okriljem noći razbijaju umjetnička djela da su jadnici i kukavice i da su njihova nedjela obilježje divljaka. (B. PETROVIĆ, S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter