Devastirana pecina kraj Galižane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od dva zašticena speleološka objekta izmedu Vodnjana i Galižane ovih je dana devastiran zbog krcenja šume na tom podrucju. Udrugu Zelena Istra, koja je u više navrata upozoravala na nužnost zaštite spilja, mještani su pocetkom tjedna obavijestili da je uz pecinu Val dell'Arno uklonjena vegetacija i posjeceno drvece, a njen ulaz zatrpan granjem.

To su mjesto potom obišli Irena Burba iz Zelene Istre i predsjednik Speleološke udruge Pula Matej Mirkac, koji su ustanovili da je ogoljena cijela južna strana oko speleološkog objekta. Time su promijenjeni klimatski uvjeti jer ništa ne zadržava vjetar i sunce pa ce zasigurno doci do promjena temperature, što je štetno za bioraznolikost, a uništena su i staništa životinja u tom dijelu, kažu.

O devastaciji pecine, koja se nalazi na šumskom zemljištu prenamijenjenom u poljoprivredno, na kojem Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) planira podici maslinik na površini od 200 hektara, Zelena Istra obavijestila je Hrvatske šume, Istarsku županiju i javnu ustanovu Natura Histrica te Upravu za inspekcijske poslove zaštite prirode Ministarstva kulture.

"Buduci da su svi speleološki objekti zašticeni zakonom i u vlasništvu su države, u suradnji sa Speleološkom udrugom Pula pokrenuli smo aktivnosti u cilju zaštite dvaju takvih objekata na ovom podrucju", istice Burba.

Naime, clanovi te speleološke udruge istražili su objekte koje mještani nazivaju Foiba delle Piane i Val dell'Arno te ih je na temelju tih istraživanja evidentirala Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture. Pecina s jamskim ulazom Val dell'Arno duboka je 23 metra, a osim što pruža stanište pecinskim i drugim životinjama, na ulazu i u samom objektu rastu i zakonom zašticene biljke.

"Ovi speleološki objekti dio su hrvatske ekološke mreže i njima upravlja Natura Histrica. Istarska županija je od AZRRI-ja prije više od godinu dana zatražila ocjenu utjecaja zahvata na okoliš jer se radi o krcenju šume za prenamjenu zemljišta na površini vecoj od deset hektara, što je odredeno Zakonom o zaštiti okoliša", kaže Burba.

No, AZRRI je nedavno obavijestio Županiju da zasad zbog recesije nece poceti podizati maslinike. Iako je Zelena Istra upozorila Hrvatske šume na zašticene speleološke objekte, u njihovoj blizini ipak je pocela sjeca jer su gradanima prodavane parcele za sjecu drva za ogrjev.

Buduci da se na okolnim stablima vide oznake za rušenje, u Zelenoj Istri strepe da ce se devastacija nastaviti. Podrucje na kojem se nalazi Val dell'Arno u nadležnosti je pulske Šumarije, no odatle nismo uspjeli dobiti informaciju zašto se sjeca obavlja.


Podijeli: Facebook Twiter