Devastirana partizanska grobnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nije moguce shvatiti poremeceni um koji je sposoban za tako bestijalni cin. Vandalskim devastiranjem partizanske grobnice u Dunavama ti su 'junaci' bacili mrlju i na inace mirni i uljudeni konavoski kraj. Ostaje, medutim, pitanje hoce li i kada policija otkriti pocinitelja te odvratne rabote", tim se rijecima predsjednik dubrovacke Udruge SABH-a Marinko Vlašic osvrnuo na divljacko skrnavljenje Spomen grobnice u mjestu Dunave, u opcini Konavle.

U devastiranoj grobnici sahranjena su petorica boraca NOR-a, konavoskih partizana, poginulih u 2. svjetskom ratu, u dobi od 18 do 27 godina. Njima u spomen je u petak, 16. listopada SABH kanio organizirati komemoraciju u povodu 65. obljetnice oslobodenja Konavala od fašistickog okupatora i domacih izdajnika.

Vandalizam na groblju u Dunavama, naselju koje se u Konavlima naziva "malom Moskvom" zbog velikog broja pripadnika antifašistickog pokreta u Drugom svjetskom ratu, pocinjen je, drže u dubrovackom SABH-u, koncem prošloga tjedna. Devastiranje grobnice prijavljeno je policiji koja "traga za nepoznatim pociniteljima". Grobnica u Dunavama išarana je crvenom bojom, a crnim sprejom je napisano "Zlocinci" te "Zlocinci i krvnici", a na njezinu podnožju uz išaranu crnu petokraku piše "Ubojice". Vandali su crnim sprejom na grobnici iscrtali i slovo "U" s križem.


Podijeli: Facebook Twiter