Devastation na okupu nakon 20 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osamdesetih, tocnije 1985. godine, osnovana je pulska speed thrash metal grupa Devastation, ciju su okosnicu cinili braca Bijažic – pjevac Alex i bubnjar Chriss, a uz njih je u grupi bio još gitarist Marko.

Glazbeni pravac ove grupe u to je doba bio poprilicna nepoznanica na prostoru bivše Jugoslavije – bilo je svega nekoliko bendova autorskog izricaja u metal žanru, no Devastation je vjerojatno jedan od prvih koji su poceli svirati speed metal na ovim prostorima.

Iako se grupa u pocetku zvala TSM (Their Satanic Majesty – po dijelu naslova jednog albuma Rolling Stonesa!), s konkretnim radom i pod imenom Devastation poceli su krajem 1986., dok su prvi nastup imali u travnju 1987. na gitarijadi u Rijeci.

Objavili su dva demo albuma – "The Upcoming Mayhem" i "The Possibility of Life's Destruction".

Nedavno je kineska diskografska kuca Area Death Production objavila cjelokupnu diskografiju Devastationa, ovih dana je na tržište plasirano i izdanje za fanove dopunjeno zakrpom i bedžem, a grupa se ponovo okupila nakon puna dva desetljeca pauze.

Više o svemu saznajemo od frontmena Alexa Bijažica, koji danas živi u Varaždinu i nedavno je posjetio Pulu, te gitarista Mladena Medica Distora, koji je u pulskim krugovima poznat i kao snimatelj dokumentarca o pulskoj sceni osamdesetih.

- Nedavno se okupila grupa te je objavljen CD. Kako je to išlo kronološki?

Alex:
- Prvo se grupa okupila, pa je izašao album, a album je zapravo poseban projekt kojim zatvaramo fazu osamdesetih i arhiviramo je iza sebe. Naravno, svirat cemo i stvari s prva dva albuma, no idemo dalje s novim pjesmama, novom postavom benda i novom koncepcijom.

Prije nekoliko tjedana nova postava Devastationa je konacno formirana – sada je cetiri petine benda iz Varaždina, a jedna je petina pulska – to je Mladen Medic Distor, iako i sebe i dalje smatram Puljaninom. Decki koji sada sviraju u Devastationu inace su i clanovi renomiranih varaždinskih metal bendova – to je bubnjar Petar Babic, gitarist Vlado Soldatek, basist Karlo Kogl, i naravno, nas dvojica.

- Cinjenica da su vam prva dva demo albuma objavljena za kinesku diskografsku kucu zvuci nevjerojatno…

Alex:
- Iskreno, i meni je zvucalo nevjerojatno kad sam dobio ponudu da nam objave CD, mislio sam da me netko zafrkava ili da me Wang Xiao, predstavnik izdavaca i sjajan lik, kontaktirao misleci da smo mi onaj americki Devastation.

No on je precizirao da želi objaviti naše albume, znaci baš hrvatski Devastation, nešto mi je rekao u stilu "j…š sve one koji misle da postoji samo americki Devastation, cuo sam za vas da ste kultni bend na ovim prostorima i želim vam objaviti CD". (Razgovarala Tea TIDIC)

CIJELI RAZGOVOR PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter