Devalvacija bi bila pogubna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uljanik, TESU i nagovještaj devalvacije kune bile su teme konferencije za novinare saborskog zastupnika IDS-a Damira Kajina. Poput ptice zloslutnice prognozirao je da ce Hrvatska dno dna doživjeti na Uskrs 2011. godine.

"Naša opstojnost ovisi o tome hoce li ministar financija, uz vec plasiranih 1,25 milijardi obveznica, uspjeti plasirati još oko dvije milijarde dolara. Time ce država preživjeti, kupit ce se socijalni mir do izbora. Pa ipak, ono što treba svakako cuvati je tecaj kune.

Zbog jake kune najviše gubi Istra zbog najveceg izvoza per capita u Hrvatskoj jer je 90 posto našeg turizma cisti izvoz. No, danas kada je gospodarstvo na koljenima devalvaciju treba izbjeci, pogotovo usred sezone, jer ce gradani i poduzeca na prosjacki štap, a za sobom mogu povuci i banke koje na današnji dan imaju nepodmireno više od 9 posto izdanih kredita. Prakticki svaka 11 izdana kuna je nenaplativa", zakljucio je Kajin.

Govoreci o Uljaniku ustvrdio je da je u ovom trenutku bolje da se vodi "obecavajuca" rasprava na Skupštini dionicara Uljanika nego da se improvizira rasprava na Skupštini Istarske županije.

Za TESU, kaže, želi vjerovati da ce dobiti obecana 15,2 milijuna kuna od Ministarstva financija. Medutim, upozorio je da, ako taj novac i stigne, iduceg "spašavanja" TESU-a nece biti jer su i sada dobili novac privatnih tvrtki i gradana, a ne Vlade koja ga je samo raspodijelila. Apelirao je da TESU mora naci partnera, a to bi po njegovim rijecima mogao biti upravo Uljanik.

Na novinarski upit komentirao je da od Darinka Kosora ocekuje da donese odluku prema kojoj ce HSLS napustiti HDZ te da ce ?urda Adlešic iz Vlade uci u parlament.


Podijeli: Facebook Twiter