Detalji za ljetno raspoloženje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Detalji su oduvijek imali važnost u kreiranju konacnog ugodaja, jer svojom prisutnošcu mogu vrlo jednostavno stilski transformirati prostor. Osim samog stila, stvaraju ugodaje prilagodene odredenoj prilici ili godišnjem dobu. Rasplamsalo ljeto, pravo je vrijeme za uvodenje ljetnih detalja i raspoloženja u okruženje doma.

Vedre boje poput žute, narancaste, plave, zelene ili zlatne dio su prirode koja nas okružuje u ovom periodu i kao takve idealno ce unijeti ljetni ugodaj u prostor doma.
Igra vedrih boja na zidovima, podovima, prostirkama, zastorima ili dekorativnim tkaninama ispunit ce prostor i dati mu ljetnu dimenziju. Za ovakve zahvate nije potrebna hrabrost, vec samo želja nošena ritmom ljeta i vedrinom koju ono nosi.



Kamen, kao detalj u interijeru, savršeno ce oslikati ugodaj mora ili planine ljeti. Svojom prisutnošcu u prostoru stvara nove ambijentalne doživljaje koji mogu biti sasvim suprotni od onih koji nas stvarno okružuju. Kamen je hladan, postojan i dominantan svojom prisutnošcu tako da odabir vrste, boje i nacina slaganja snažno utemeljuju karakter prostora. Atraktivni detalji podnih ili zidnih obloga, u interijeru ili eksterijeru, pojacat ce ugodaj ljeta i osvježiti ga svojim hladnim doživljajem u prostoru.
Poveci komadi kamenja odlicno ce nadopuniti vrtne kreativne izražaje i pojacati  dekorativnost samog vrta, terase ili balkona.

Uz kamen se cesto vežu motivi vode. Ova veza nije slucajna, jer ju susrecemo u prirodi i kao takvu želimo imitirati u zatvorenom stambenom okruženju. Voda i kamen snažno obilježavaju ljeto, a u prostor unose punocu i svježinu. Motivi vode kroz primjenu akvarija, fontana, malih umjetnih jezera ili bazena u vlastitom dvorištu, naglasit ce ljetne ugodaje. Voda je sastavni dio svakodnevnog života, ali nam njeno vizualno prisustvo u neposrednoj blizini za vrijeme ljeta stvara posebno ugodne i opuštajuce doživljaje.  

Prozracan i dobro osvijetljen prostor doimat ce se vizualno veci nego što uistinu jest i stvarati dojam pojacanog komfora i prostornosti. Ljeto je vrijeme kada nam povišene temperature stvaraju dodatnu potrebu za zrakom i povecanim prostorom da bi smanjile napetost koja se javlja zbog vrucina. Fluidnost prostora i prozracnost, koja ga prati, dio su ljetnih ugodaja otvorenog prostora i prateceg daška vjetra, koji osvježava. Unošenje ovakvih ugodaja odlicno je za stvaranje ljetnog raspoloženja. Otvaranje pogleda prema van povezat ce eksterijer s interijerom te tako i na stvaran nacin unijeti ljeto u vaš stambeni prostor.



Dobar nacin za unošenje ljetnih motiva u prostor jest korištenje biljnih i cvjetnih uzoraka na dekorativnim tkaninama, zastorima, ukrasnim jastucicima, prekrivacima i prostirkama. Biljni i cvjetni motivi dominantni su u prirodnom okruženju te ih kao takve treba imitirati. Stvaraju svježinu i punocu prostora te unose detalje rascvale raskošne prirode koja ljeti izražava svu svoju moc i ljepotu.

Zato ne propustite pažnju posvetiti uredenju okucnice, terase ili balkona. Raznovrsne biljke u cvatu stvaraju dojmljiv kolorit koji se vizualno prenosi i u unutarnji prostor. Sjedinjenje prirodnih elemenata eksterijera i maštovitih ljetnih detalja interijera stvara jedinstvenu kompoziciju koja rezultira izuzetnim ugodajem prostora, idealnim za odmaranje i uživanje s obitelji i prijateljima.



Posebno mjesto izdvojite za vlastiti kutak za suncanje ili opuštanje. Ugodna ležaljka, smještena prema potrebi u hladu ili popodnevnom suncu, stolic za odlaganje osvježavajuceg pica i dobra knjiga bit ce detalj koji apsolutno odražava ljeto i dane godišnjeg odmara. Da bi ugodaj toplih dana i odmora trajao cijelog ljeta, potrudite se nabaviti navedene elemente vanjskog namještaja i jednostavno - uživati.

Ugodnu ljetnu atmosferu pojacat ce dekorativno postavljen stol za objedovanje. Razigrani stolnjaci, ukrasne salvete, dekoracije s ljetnim plodovima te ukusna hrana uz dobro društvo garancija su odlicnog raspoloženja. Uz malo mašte, stol ce postati pravi vizualni doživljaj na koji ce se nastaviti onaj gurmanski. Dobar objed i ugodnu ljetnu vecer zacinite mirisima mediteranskog bilja koje asocira na more...

Detalja je mnogo, kao i nacina da se pojaca ljetni ugodaj u domu. Uživajte u svemu što ljeto nosi jer njegove cari ne može zamijeniti niti jedno drugo godišnje doba... (Monika Galovic Dumendžic, arhitekt)

Više na www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter