Detalji iz života Pazina u prošlosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu Tjedna istarskih muzeja u Muzeju grada Pazina je otvorena izložba predmeta koje je muzej nabavio od 2007. do 2011. Ovom se izložbom nastoji potaknuti sugradane da posjete muzej te ih senzibilizirati na ocuvanje baštine, rekao je otvarajuci izložbu gradonacelnik Renato Krulcuc te im je porucio da donacijama upotpunjuju muzejske zbirke i kroz njih sliku života grada u proteklim vremenima.

Poput Denisa Visintina, ravnatelja Muzeja grada Pazina, i Krulcic je zahvalio svim donatorima i onima koji su na druge nacine upotpunili muzejske zbirke.

S novim akvizicijama publiku je upoznala viša kustosica Marija Ivetic, istaknuvši nove zbirke fotografija i fotografskog pribora koji su kao zbirka registrirani u Ministarstvu kulture. Njoj je dodala i posebno zanimljivu zbirku razglednica s istarskim narodnim nošnjama koje je naslikao Saša Šantel, poznati slovenski slikar i glazbenik koji je kao profesor predavao u staroj Pazinskoj gimnaziji. Iz njegove je ostavštine na ovoj izložbi predstavljeno nekoliko originalnih crteža u tušu i olovci, a posebno je zanimljiv njegov putujuci slikarski kovceg.

Osim novih akvizicija numizmaticke zbirke, predstavljen je i djelicak tiskare. Naime, gradski je muzej otkupio staru pazinsku tiskaru koja sadrži nekoliko tisuca predmeta koje treba obraditi, katalogizirati, a potom i izložiti kao cjelovitu zbirku, zapravo tiskaru. Zbirka dokumenata obogacena je s nekoliko starih karata, osobnih dokumenata, ali i vrijednim originalnim projektom perona na željeznickoj stanici u Pazinu koji je Muzeju dao Josip Orbanic, istraživac povijesti prometa Istre. Zbirka tekstila takoder je obogacena za nekoliko odjevnih predmeta, a posjetiteljima ce zacijelo najprije upasti u oko lijepa vjencanica i cilindar.

Sakralna zbirka je zahvaljujuci donaciji mons. Ivana Bartolica postala bogatija za retabl oltara svete Marije Magdalene, ali predmet još nije izložen je ga treba restaurirati. (napisao i snimio M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter