Detalj kao cjelina

Nakon procjene, uklonjeno je stablo s uništenog automobila (M. ANGELINI)
Nakon procjene, uklonjeno je stablo s uništenog automobila (M. ANGELINI)

U Dnevnom boravku Rojca sinoć je otvorena izložba „Detalj kao cjelina“ pulske umjetnice Lare Jugovac. Ovo je njena prva samostalna izložba, no ova mlada umjetnica radila je već na raznim projektima.

Jedna skupina radova u ovoj izložbi istražuje međuodnose novonastalih formi i njihove kompozicijske vrijednosti koje se, ovisno o promatraču, mogu doživjeti kao asocijativna potraga za izvorištem i kontekstom ili kao posve novi motiv koji nudi neke nove kompozicijske zakonitosti. Druga skupina u svoj izričaj dodaje novi element - crninu, prazni prostor koji se svojom jednobojnom jednostavnošću suprotstavlja zamršenim strukturama obojenih polja.

- Ovo su uglavnom ulja na platnu ili na dasci i negdje između figuracije i apstrakcije, figurativni motiv koji sam ja u biti svojom intervencijom pretvorila u izvjesnu apstrakciju. Krenula sam od nekakve cjeline, od nje uzela detalj koji sam ponovno pretvorila u cjelinu jer je zaseban sam za sebe i svoja posebno nova kompozicija, kaže Jugovac i dodaje da je to tema kojom se voli baviti te ima dosta radova na tu temu a ovdje u Dnevnom boravku su samo neki izabrani, njih 15-ak. Ima tu slika starih oko osam, devet godina kao i novijih.

Jugovac se inače bavi videom i filmskom umjetnošću, članica je udruge AnimatoRi koja se bavi videom i multimedijom te dosta radi s djecom kroz radionice, s obzirom da je po struci profesorica likovnog odgoja koja trenutno radi kao pomoćnica u nastavi. Jugovac je diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer likovna pedagogija, a tijekom studija je sudjelovala na raznim umjetničkim projektima.

Organizator izložbe je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter