Destilerija za edukaciju prerađivača bilja

Polaznici projekta pored destilerije (D. ŠTIFANIĆ)
Polaznici projekta pored destilerije (D. ŠTIFANIĆ)

Pokretna destilerija, financirana od strane Europske unije, jedina ovakve vrste u Istri, stigla je jučer u Šišan u sklopu projekta "Aroma samozapošljavanja", a kojeg provodi Diopter otvoreno učilište Pula. U sklopu ovoga projekta koji je financiran bespovratnim sredstvima Europske unije, na natječaju "Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih", 15 polaznika iz Istre prošlo je edukaciju za uzgoj i preradu aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja koje je trenutno traženo na tržištu rada.

Kako nam je jučer navela Maja Milevoj iz Dioptera ukupna vrijednost projekta je 152 tisuća eura od čega Europska unija sufinancira 144 tisuće eura.

- Nakon stručnih predavanja koje je završilo 15, većinom nezaposlenih polaznika, deset najboljih dobilo je priliku proći i praktični dio nastave, a zatim u sklopu projekta otići na besplatno studijsko putovanje u Provansu, kazala je Milevoj navodeći da je stizanje destilerije završnica projekta te će ona služiti svim polaznicima, sadašnjim i budućim, kojima će pružiti mogućnost da naučeno isprobaju i u praksi.

- Konačni je cilj ovoga projekta realizirati edukacijski centar u kojem će se educirati poljoprivredni tehničari, uzgajivači i prerađivači aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja te održavati tečajevi sigurne upotrebe pesticida u čemu nas podržava i Općina Ližnjan, navela nam je Milevoj navodeći da će se praksa osim u pokretnoj destileriji, održavati i u obližnjem edukacijskom nasadu koji je u sklopu projekta zasađen od strane samih polaznika tečaja. Na kraju je pozvala sve zainteresirane za ova zanimanja da se jave u Diopter jer su upisi upravo u tijeku, a nastava započinje u studenome.

Destilerija od 500 litara

Destilerija koja košta 20 tisuće eura proizvod je domaćeg proizvođača iz Oroslavlja, a trenutno smještena na OPG-u Grabunđa, inače proizvođača maslinovog ulja Traulin. Jedina je pokretna destilerija u Istri i jedna od 14 u cijeloj Hrvatskoj. Kako doznajemo ima korisni volumen od 500 litara te radi pod atmosferskim tlakom, a njome se, kako nam je pojašnjeno, može destilirati sve bilje koje ima eteričnog ulja u sebi, samo je pitanje isplativosti. Jučer su pak polaznici ovoga projekta rad destilerije započeli s lovorom kojeg su sami brali. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter