Desničari pripremaju strategiju za euroizbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici ekstremno desnih stranaka iz pet europskih država pokušali su u petak u Beču utvrditi zajedničku strategiju za europske izbore u svibnju 2014., kada očekuju da će njihova protuimigrantska politika polučiti dobre rezultate.

Populističke stranke nadaju se stvoriti novu političku skupinu u Europskom parlamentu nakon izbora, kapitalizirajući rastuću frustraciju glasača službenim politikama i Europskom unijom. Političare francuskog Nacionalnog fronta, talijanske Sjeverne lige, švedskih demokrata i belgijskog Vlaams Belang ugostila je austrijska Slobodarska stranka (FPOe) koja je na nacionalnim izborima u rujnu dobila 20 posto glasova.

"Želimo suradnju konstruktivnih, pozitivnih i domoljubnih snaga u Europi", rekao je parlamentarac FPOe-a Norbert Hofer Reutersu tijekom stanke sastanka.

Europske nacionalističke stranke već dugo vremena pokušavaju stvoriti trajan savez, a Hofer kaže da sada petorica imaju zajedničku početnu točku jer svi žele ojačati moć pojedinačnih EU zemalja članica na uštrb Bruxellesa. Euroskeptici Geert Wilders iz Nizozemske i Marine Le Pen iz Francuske pozvali su u srijedu srodne europske stranke na osnivanje političke skupine u Europskom parlamentu (EP) nakon europskih izbora 2014. Računaju da će svoju popularnost širom kontinenta utemeljiti na problemu visoke nezaposlenosti, ekonomskih poteškoća, na sumnjama u potrebu daljnje europske integracije, na odnosu prema islamu i multikulturalizmu.

Najmanje 25 članova potrebno je da bi se osnovala skupina u EP-u, a oni moraju predstavljati najmanje jednu četvrtinu od 28 zemalja članica. To je uvjet da bi dobili sredstva za sastanke i publikacije, kao i za više uredskog prostora i pomoćnog osoblja. Britanski euroskeptici dosad su odbijali pozive da se priključe toj skupini, a sama jezgra odbacila je neke ekstremističke stranke poput mađarskog Jobbika ili grčke Zlatne zore.

"Mi se zajedno borimo protiv činjenice da Bruxelles odlučuje o svemu", rekao je Wilders na zajedničkoj konferenciji za novinare s Le Pen u srijedu u Den Haagu. "Oslobodit ćemo Europu od zvijeri iz Bruxellesa", dodao je. Le Pen je opisala EU kao "moćni sustav koji je naše narode pretvorio u roblje" i ocijenila da stranke, poput njezine protuimigrantske Nacionalne fronte, birači više ne smatraju izopćenicima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter