Desetljece povijesti "malih ljudi"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U salonu Zavicajnog muzeja Poreštine u cetvrtak navecer otvoren je 5. istarski povijesni biennale, medunarodni znanstveni skup koji su pokrenule Marija Mogorovic Crljenko, Elena Uljancic-Vekic i Tajana Ujcic, odnosno Humanisticki odjel pulskog sveucilišta, porecki Zavicajni muzej i pazinski Državni arhiv, a kojem je tema povijest svakodnevice, ili povijest "malih ljudi".

- Hvala što nas upoznajete s našim korijenima i s duhom puka, rekao je porecki i pulski biskup Ivan Milovan pozdravljajuci okupljene povjesnicare i uzvanike. Županijski procelnik za kulturu i povjesnicar Vladimir Torbica istaknuo je važnost historiografije svakodnevice u vrijeme globalizacije, kada mnogi detalji nestaju.

- U posljednjih nekoliko godina u Istri su mnoge stvari nastale, promijenile se i pokrenule se. Okupila se intelektualna elita svjesna da moramo prouciti korijene kako bismo znali gdje nam je mjesto u ovom svijetu, pohvalio je Torbica rezultate desetljetne aktivnosti.

Organizatore i sudionike pozdravili su i porecka dogradonacelnica Nadia Štifanic Dobrilovic te rektor pulskog sveucilišta Robert Matijašic, koji je podsjetio na cesto ponavljanu Katonovu frazu da država mora izdvajati više novca za znanost, obrazovanje i kulturu.

Jedan od pohvalnih rezultata povijesnog biennalea su knjige radova, zbornici skupova, koji održavaju izdavacki tempo na nacin da se prije svakog novog skupa promovira knjiga radova s prethodnog. Zdenka Janekovic Römer i Ivan Jurkovic predstavili su zbornik s prethodnog skupa pod naslovom "Fillii, liliae...: položaj i uloga djece na jadranskom prostoru".

To je prva knjiga u hrvatskoj historiografiji posvecena djeci, naglasila je Janekovic Römer, koja je dala presjek znanstvenog povijesnog promišljanja o djeci i djetinjstvu te zakljucila da hrvatska povijesna istraživanja kasne za onim svjetskim, ali da je citava historiografija djece i djetinjstva manjkava jer se radi o pogledu odraslih na djecu, a ne cuju se djecji glasovi.

- Povijest djetinjstva je snažno interdisciplinarno podrucje istraživanja u svjetskoj historiografiji, ali u Hrvatskoj imamo veliku rupu, gotovo da nema historiografije djetinjstva, osim uzgredno. Zato je ova monografija iznimno važna, zakljucila je Janekovic Römer. Ivan Jurkovic detaljno je predstavio svih 20 objavljenih znanstvenih radova u zborniku koji je uredila Marija Mogorovic Crljenko i zakljucio da je njime tek otvorena tema, odnosno da bi zbornik mogao potaknuti istraživanja.

Ovogodišnji, 5. istarski povijesni biennale u fokusu ima dom, kucu, odnosno kulturu stanovanja na jadranskom prostoru, o cemu ce govoriti 22 povjesnicara iz Hrvatske, Slovenije i Italije, s posebnim naglaskom na istarske teme.

Spomenimo samo neke: Jakov Jelincic govorit ce o tome kako je u istarskim statutima regulirana nepovredivost doma, Maurizio Levak i Gaetano Bencic o srednjovjekovnim uvjetima stanovanja, Mogorovic Crljenko i Dragica Cec o položaju žena u kuci, Elena Uljancic-Vekic o stanovanju u ranonovovjekovnom Porecu, a Renata Salvarini iz Rima o znacaju biskupskih palaca u urbanom životu kasne antike i ranog srednjeg vijeka. (Sniježana MATEJCIC)


Podijeli: Facebook Twiter