Deseti broj "Franine i Jurine"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski kalendar «Franina i Jurina» za 2010. godinu obilježava desetljece otkako izlazi u nakladi Izdavackog poduzeca Reprezent iz Racica. Jedini istarski godišnjak takve vrste ujedno je i najdugovjecniji, s prekidima izlazi od 1922. godine, a u 88. godini izlaženja objavljena je 56. knjiga. Najnoviji broj «Franine i Jurine» na konferenciji za novinare predstavili su urednik Miroslav Sincic i direktorica nakladnika Sonja Sincic.

Jubilarni, deseti broj u Reprezentovom izdanju slavljenicku godinu obilježava raznolikom sadržajem. Na 272 stranice donosi sedamdeset clanaka pedesetak autora s podrucja Istre i Kvarnera. U kalendarskom dijelu, uz 12 mjeseci i uobicajene sadržaje, Vladimir Pernic predstavlja 12 istarskih puckih i tradicijskih glazbala. Slijedi razgovor Jurine i Franine o jubilarnom broju te clanak Branka Šuljica o razdoblju kad je ovaj godišnjak izlazio u Rijeci. Sincic je iz poglavlja znacajnih obljetnica istaknuo prilog Ivane Paule Gortan-Carlin, Nikole Lovrinica i Mirjane Veljovic o skladatelju, dirigentu i muzikologu Slavku Zlaticu, uz 100. godišnjicu njegova rodenja, kao i prilog Josipa Orbanica uz stogodišnjicu zrakoplovstva u Istri.

U ostalim poglavljima objavljeni su clanci koji obraduju teme s podrucja Istre, ali i rijeckog, liburnijskog i otockog podrucja. I u tematskom pogledu, rekao je Sincic, clanci imaju vrlo širok obuhvat pa se tako može citati o rakljanskim uvalama, Turskoj kuci na rijeckoj tržnici, rapskim barkarijolima, karnevalskim obicajima sjeverne Istre, rovinjskoj batani, picanju jaja u Mošcenicama, etno-parku u Baredinama, ali i o živim jaslicama u Gracišcu, parobrodskim linijama uz Istru te starim šternama na Bujštini.

«Franina i Jurina» izišao je u nakladi od 2.500 primjeraka, a uz jubilarni broj, kao poklon citateljima, svakom je primjerku kalendara priložen poseban prilog «Kuharske priredbe u Istri». Godišnjak je graficki oblikovao David Ivic, a tiskan je u zagrebackom Garfomarku.


Podijeli: Facebook Twiter