Desetak tisuća Nizozemaca okupalo se u Sjevernom moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Desetak tisuća Nizozemaca sudjelovalo je u ponedjeljak, na prvi dan nove godine, u tradicionalnom novogodišnjem kupanju u ledenom Sjevernome moru u Scheveningenu, četvrti Den Haaga, javlja agencija France Presse.

"U Scheveningenu je bilo oko 10.000 kupača, a diljem Nizozemske rekordnih 40.000", rekla je Jiske Barten, glasnogovornica organizatora.

Kupači u kupaćim kostimima i narančastim kapama i rukavicama koje su dobili od organizatora, u trku su se bacili u hladno more točno u podne, vičući, pjevajući i smijući se, a nakon nekoliko sekunda izašli su iz vode temperature 8 stupnjeva Celzija.

"I temperatura zraka je 8 stupnjeva, ali puše vjetar pa se doima puno hladnije, oko ništice", dodala je Barten, istaknuvši da se na taj dan može kupati na 102 mjesta diljem zemlje.

"Pomalo je ludo, ali to je tradicija: svaki Nizozemac to učini barem jednom u svom životu", rekao je Sander Veltahuizen (29), kojemu je ovo 11. godina da se na Novu godinu kupa u moru.

Običaj novogodišnjeg kupanja nastao je 1960. kada se skupina odvažnih ljudi prvi put okupala u ledenom moru, privlačeći svake godine sve više pristaša, rekla je Barten.

I Ok van Batenburg, "jedan od pionira novogodišnjeg kupanja", došao je na plažu u Scheveningenu: "Volio bih se okupati, ali mi je liječnik rekao da mi to ne bi bilo pametno u mojim godinama jer može biti kobno!", rekao je taj 83-godišnji umirovljenik, koji se već više od trideset puta okupao prvog dana nove godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter