Deseta obljetnica terorističkog napada na Bali

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotine spašenih i rodbine žrtava obilježili su danas desetu obljetnicu napada u kojima su 12. listopada 2002. poginule 202 osobe na indonezijskom otoku Baliju.

Stotine ljudi sudjelovale su u komemoraciji u kulturnom parku u Džimbaranu, nedaleko od mjesta napada.  Više od dvije tisuće policajaca i vojnika raspoređeno je za 10. obljetnicu nakon što je policija otkrila da ima "vjerodostojne informacije" o terorističkoj prijetnji. Pozvani uglednici naglasili su, međutim, da neće dopustiti da ih pobijedi terorizam, počevši od Julije Gillard, australske premijerke čija je zemlja imala najviše žrtava u napadima - 88.

"Teroristi nisu uspjeli u onome što su htjeli. Nisu potkopali indonezijsku demokraciju koja je samo ojačala u deset godina", rekla je.

"Teroristi su potpuno promašili", dodao je indonezijski ministar vanjskih poslova Marty Natalegawa, ističući obnovljeno "jedinstvo vlada i naroda" i pozivajući da se obljetnica iskoristi kao prigoda za jačanje glasa umjerenosti u borbi protiv ekstremizma u svim oblicima.

Predstavnici dvadesetak zemalja koje su imale smrtno stradale u napadima pozvani su potom da zapale svijeće u čast žrtava.  U Australiji, najpogođenijoj naciji u napadima 12. listopada, preživjeli i rodbina poginulih obilježili su u petak u čitavoj Australiji deset godina od napada. 

Napad se dogodio u subotu navečer u četvrti noćnih klubova i barova u Kuti, omiljenom ljetovalištu na Baliju, a smatra ga se najpogibeljnijim nakon napada 11. rujna 2001. u SAD-u. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter