Deseta Marijada uz stihove i pjesmu


U vrlo dobroj atmosferi u subotu je u Maružinima održana deseta Marijada, susret pjesnikinja imena Marija iz raznih krajeva Istre.

Osam je Marija kazivalo svoje stihove, a taj program je bio uvod u bogate ovogodišnje aktivnosti u povodu Dana Oćine Kanfanar. Održan je uz pomoć udruge Dvegrajci i Antona Medena te Općine.

Marija Sošić iz Sošići, spiritus movens ove manifestacije, koja je vrlo nadahnuto i ležerno vodila program, istaknula je da su ti susreti nastali gotovo spontano prije deset godina, kada se nekoliko Marija, iz raznih krajeva Istre, koje su se bavile pjesništvom, okupilo i oformilo Marijadu.

Sada vesela umjetnička obitelj Marijade broji deset Marija, a to su, uz spomenutu Sošić, Marija Družeta iz Pomera/Pule, Marija Kovač iz Pule/Grižana, Marija Maretić iz Žminja, Marija Palaziol iz Rovinja, Marija Peruško iz Medulina, Marija Ribarić iz Semići, Marija Rojnić iz Orihi koja je nastupala ove godine prvi put. Zbog bolesti nisu prisustvovale Marija Pogorilić iz Rovinjskog Sela i Maria Banko iz Tinjana.

Autorice su kazivale svoje stihove, a Marija Rojnić je zasvirala i mih i zapjevala. Sošić i Palaziol izvele su prilično nadahnuto i jedan simpatičan skeč. Gošće susreta bile su priznate istarske književnice Vesna Milan iz Rovinja i Milica Kranjčić iz Žminja.

Uz prigodne govore Medena i načelnika Jurmana, te istrijanske kante u izvedbi para Milan i Marija te Marije Ribarić i njezine majke Pine, okončano je još jedno ugodno druženje koje će uskoro rezultirati i petom knjigom iz serije Marijade. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter