Deset stranih i domaćih pisaca čita u zadruzi Praksa


Uz predstavljanje deset stranih i domaćih pisaca, treće izdanje Književne karike "Croatia-link-France" otvara se večeras, s početkom u 20 sati, u pulskoj zadruzi Praksa. Festival se održava u tri grada, a nakon pulske premijere, sutra seli u Rijeku, a u subotu u Zagreb. Organizator festivala je Hrvatsko društvo pisaca, a događanje je organizirano u sastavu manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj koji od svibnja do rujna, s više od 150 događanja u 22 grada, hrvatskoj publici predstavlja francusku kulturu.

Na čitanju u Puli domaća će publika imati prilike otkriti četiri iznimno zanimljiva, dosad neprevedena francuska autora, dok će šest hrvatskih autora predstaviti svoj rad, kako publici, tako i zainteresiranim stranim gostima.

Večeras čitaju francuski autori David Fauquemberg (čiji je posljednji roman "Manuel El Negro" plod dugog boravka s flamenco Romima u Andaluziji), Dominique Fabre (dosad objavio 12 romana, a američku kritiku naročito je oduševio njegov pristup zanemarenim likovima sa statusnim deficitom koji na prvi pogled "nisu zanimljivi"), zatim Albena Dimitrova, francusko-bugarska prozaistkinja i dramska spisateljica (čiji se prvi roman "Večerat ćemo na francuskom" književna refleksija Bugarske u doba Perestrojke i jednog neobičnog ljubavnog odnosa), te Armand Gauz, pisac koji je 1999. iz Obale Bjelokosti preselio u Francusku (prošle godine objavio svoj prvi, vrlo uspješan roman pod nazivom "Debout-Paye", otkrivajući u njemu naličje zanimanja čuvara u Parizu, kritizirajući rasizam i uzaludnost našeg potrošačkog društva). Od domaćih autora čitat će Nenad Popović, Amir Alagić, Slađana Bukovac, Nikica Petković, Jerko Bakotin i Željka Horvat Čeč.

Bazu svakog večernjeg programa Književne karike čine čitanja četiri do pet inozemnih te jednako toliko domaćih pisaca u ukupnom trajanju od dva i pol sata. Festival Književna karika (ili LitLink festival) paralelno se usmjerava i na promociju domaće književne scene kod stranih urednika i izdavača, u ovom slučaju francuskih.

Glazbena poslastica - istaknuti francuski flamenco gitarist

Uz književne, posebna glazbena poslastica večerašnji je nastup na gitari Samuela Rouesnela Samuelita, jednog od najmlađih francuskih flamenco gitarista. Sa sedam godina svirao je gitaru na Konzervatoriju u Caen, da bi se u dobi od devet godina upoznao s Sabicasovom glazbom i drugim velikim majstorima flamenco gitare. Osvajao je prva mjesta na međunarodnim natjecanjima klasične i flamenco gitare, a 2013. je u časopisu Guitarist Acoustic proglašen je "otkrićem godine". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter