Deset smrtnih slucajeva u Njemackoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj smrtnih slucajeva koji se povezuju s enterehemoragicnom bakterijom E. coli koja se i dalje širi u Njemackoj narastao je u subotu na deset, nakon vijesti o cetiri nova smrtna slucaja na sjeveru zemlje, objavili su medicinski izvori.

Epidemiološki institut Robert Koch, koji posjeduje službene podatke o broju oboljelih i smrtno stradalih, u subotu nije iznio nove podatke. Prema njegovim posljednjim podacima, dvije osobe su izravno smrtno stradale od te bakterije.

Uz cetiri nova fatalna ishoda, dva u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein i dva u jednoj sveucilišnoj klinici blizu Hamburga, najmanje je deset mogucih žrtava te infekcije u Njemackoj. Medu njima je samo jedan muškarac.

Analize koje sigurno odreduju uzrok smrti traju nekoliko dana. Enterehemoragicna bakterija E. coli, koja se širi konzumacijom sirovog povrca, može izazvati obicnu ili krvavu dijareju i teške, cak smrtonosne bubrežne napade, ili hemoliticko-uremicki sindrom (HUS).

U Španjolskoj su uzorci poljoprivrednih zemljišta na jugu zemlje, od kuda su uvezeni krastavci na kojima je otkrivena bakterija, poslani u laboratorij u Galiciju i prvi rezultati ce biti poznati u ponedjeljak.

Dvadeset i pet slucajeva zaraze bakterijom zabilježeno je u Švedskoj, sedam u Danskoj, tri u Velikoj Britaniji, dva u Austriji i po jedan u Nizozemskoj i Švicarskoj. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter