Deset sistematskih pregleda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svakog ucenika od prvog razreda osnovne škole do posljednjeg razreda srednje škole lijecnik pregleda najmanje deset puta. Naime, toliko se sistematskih pregleda organizira do kraja srednjoškolskog obrazovanja te se na taj nacin djeca kontinuirano prate tijekom svog školovanja.
Rijec je o pregledima koji obuhvacaju mjerenje tjelesne težine i visine, iz kojih možemo dobiti ocjenu uhranjenosti, te oštrinu vida koja se odreduje Snellenovim tablicama.

Prvi razred
Tijekom prvog razreda radi se kontrolni pregled koji daje podatke o tome kako se dijete snašlo u školi, ali se obavlja i obavezno cijepljenje protiv difterije, tetanusa i djecje paralize.

Drugi razred
U drugom razredu nema sistematskog pregleda, ali se radi PPD-test. Ucenike koji su nakon tuberkulinske probe bili negativni ne procjepljuje se.

Treci razred
U trecem razredu se radi screening (probirni) pregled koji koji obuhvaca mjerenje tjelesne težine i visine, provjeru oštrine vida i raspoznavanje boja.

Cetvrti razred
U cetvrtom razredu se provodi cijepljenje protiv ospica, rubeole i zaušnjaka.

Peti razred
U petom razredu radi se kompletan sistematski pregled kojem prethodi predavanje o pubertetu i menstruacijskom ciklusu. Na pregledu se vrlo cesto susrece loše držanje, spuštena stopala, kariozno zubalo te iskrivljenja kralježnice koja treba razlikovati od lošeg držanja. Takva je iskrivljenja potrebno što prije korigirati jer se djeca nalaze u dobi koja prethodi najvecem zamahu rasta i mogucem pogoršanju postojeceg stanja. S djevojcicama se razgovara o nastupu prve menstruacije i redovitosti eventualnog ciklusa.

Šesti razred
U šestom razredu se provodi cijepljenje protiv hepatitisa B u tri doze - druga slijedi 1 mjesec nakon prve, a treca 6 mjeseci nakon prve doze.

Sedmi razred
U sedmom razredu se ponovno radi PPD-test na tuberkulozu i cijepe se negativne probe.

Osmi razred
U završnom razredu osnovne škole ponovno slijedi kompletan sistematski pregled koji ukljucuje i predavanje o profesionalnoj orijentaciji. S obzirom na djetetove zdravstvene mogucnosti savjetuje ga se o upisu u srednju školu. Dijete se takoder cijepi protiv difterije, tetanusa i djecje paralize.

Srednja škola
U prvom razredu srednje škole potrebno je napraviti kontrolni sistematski pregled. Adolescentima se obicno održi i predavanje o kontracepijskim sredstvima, spolno prenosivim bolestima te ovisnostima o duhanu, alkoholu i drogama. U završnom razredu srednje škole potrebno je cijepljenje protiv difterije i tetanusa.

 


Podijeli: Facebook Twiter