Deset sati podizali "Rovinjku"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od deset sati bilo je potrebno da se drveni trajekt «Rovinjka», potonuo pred desetak dana u rovinjskoj luci pored Trga brodogradilišta, jucer podigne s dna mora. "Rovinjku smo dizali od osam ujutro do 18 sati. U podizanje je bilo ukljuceno desetak ljudi, od kojih su cetiri bili ronioci. Ostali su asistirali na samoj Rovinjki, odnosno na trajektu s dizalicom «Zvonko» koji je stigao iz Malog Lošinja. Morali smo podizati vrlo pažljivo i polako da se brod ne bi oštetio, a na srecu izvaden je u jednom komadu", rekao je Željko Kutic, vlasnik ovlaštene tvrtke za popravak i održavanje jahti «Nauticar» iz Rovinja koju je Maistra, vlasnik broda, angažirala za podizanje «Rovinjke».

Razlog potonuca je dotrajalost broda, kaže on. Utvrdeno je da brod ima cetiri vece rupe na krmi i na bokovima te mora biti kompletno saniran. Kutic je naglasio takoder da je olakotna okolnost bila to što na brodu nije bilo ni kapi ulja ni nafte te je vec ionako komplicirani postupak bio manje zahtjevan, iako su zbog predostrožnosti oko potonulog trajekta bile postavljene plutajuce upijajuce brane.



Maistra, kojoj je trajekt služio za prijevoz putnika i opskrbu Crvenog otoka i Katarine, lani je nabavila novi trajekt «Maškin», te je Rovinjku namjeravala prodati.«Rovinjku» je, kao najstariji drveni trajekt u Hrvatskoj izgraden još 1952. godine, Državna uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture stavila pod zaštitu što je odužilo postupak prodaje na gotovo šest mjeseci. Proteklog tjedna je raspisan natjecaj za prodaju s pocetnom cijenom od 30 tisuca eura.


Podijeli: Facebook Twiter