Deset puta više Britanaca nego lani

Mali sportski zrakoplov se srušio u Vrsaru (M. SARDELIN)
Mali sportski zrakoplov se srušio u Vrsaru (M. SARDELIN)

Na području Turističke zajednice Grada Labina je tijekom mjeseca lipnja ostvareno 35.529 dolazaka gostiju, što čini povećanje od 21 posto u odnosu na isti mjesec protekle godine, te 213.694 noćenja, što je povećanje od čak 25 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 72.710 dolazaka - osam posto više nego lani - te 436.031 noćenja, što je 25 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Odlična predsezona

U labinskoj Turističkoj zajednici vjeruju kako će s obzirom na izvrstan turistički promet ostvaren u prvih šest mjeseci i jako dobre najave za ostatak sezone, ova godina po rezultatima, višestruko nadmašiti lanjsku. Najzastupljeniji gosti su Nijemci čiji je udio u noćenjima u prvih šest mjeseci čak 37 posto s porastom noćenja od sedam posto. Slijede Austrijanci s udjelom od 12 i porastom noćenja od 14 posto, a treći su gosti iz Velike Britanije s udjelom od pet posto i s deveterostrukim porastom u odnosu na lanjsko ostvarenje noćenja. Na četvrtom mjestu su Slovenci s udjelom od također pet posto, Talijani koji čine 4,6 posto i Česi koji su ostvarili četiri posto svih noćenja na ovom području.

U usporedbi s proteklom godinom, zamjetan je izrazit rast prometa s tržišta Velike Britanije što je povezano s novootvorenim Family Resortom Bellevue u Rapcu. Lanjske je godine s britanskog tržišta ostvareno 2.595 noćenja, a u prvoj polovice ove godine čak 23.363.

U porastu i Skandinavci

Drugo značajno povećanje noćenja bilježi se s tržišta Švedske gdje je ostvareno peterostruko povećanje noćenja u odnosu na lani. Porast bilježe i Norvežani, koji su lani ostvarili 511 noćenja, a ove godine čak 3.217. Slijede ih Danci s 55 te Nizozemci s 30 posto noćenja više. Iz TZ-a javljaju kako strani gosti imaju visok udjel od 96 posto, a domaći samo četiri posto. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter