Deset kilometara po Puli - hodanjem protiv fašizma!

Mračan, ali pogođen plakat ovogodišnjeg 13. Antifa festivala
Mračan, ali pogođen plakat ovogodišnjeg 13. Antifa festivala

Već trinaestu godinu za redom drugi vikend u studenom rezerviran je za pulski Antifašistički Festival ili Antifa Fest. S tri predavanja i dvije projekcije filma, te koncertima šest bendova (po tri svake večeri), ovogodišnje dvodnevno festivalsko izdanje održava se u petak i u subotu, a drugog dana, u 15 sati, slijedi pješačka akcija "Walking Against Fascism", koja podrazumijeva deset kilometara 'hodanja protiv fašizma' kroz važne ulice i lokacije u Puli.
 
Predavanja i filmovi održat će se u Monteparadiso Hacklabu (Rojc, prizemlje desno, ulaz slobodan), dok su koncerti u podzemlju u Monteparadiso klubu.
 
Festival počinje u petak u 17 sati u Hacklabu projekcijom filma "CRASS: There's No Authority But Yourself", dokumentarcem nizozemskog redatelja Alexandra Oeya iz 2006. godine, koji dokumentira povijest najpoznatijeg i najutjecajnijeg anarho punk benda ikad. Dokumentarac je pun arhivskih snimaka benda, ali i intervjui s bivšim članovima Crassa - Steve Ignorant, Penny Rimbaud i Gee Vaucher daju uvid u povijest benda, ali i u njihove sadašnje aktivnosti.
 
Nakon toga u 18.30 sati će istraživačko - dokumentacijski projekt "Istarske sudbine - Istrani u nacističkim koncentracijskim logorima" predstaviti profesori povijesti Igor Šaponja i Igor Jovanović. Tijekom Drugog svjetskog rata preko 20.000 stanovnika Istre deportirano je u koncentracijske logore diljem njemačkog Reicha i fašističke Italije, a oko 5.000 Istrana stradalo je i nije se nikada vratilo kući. Cilj ovog projekta je sakupiti što više svjedočanstava preživjelih logoraša i logorašica i zabilježiti njihove priče.
 
U 20.15 sati slijedi edukativna radionica "Walking Against Fascism", uz predstavljanje sportskih individualnih i grupnih solidarnih akcija za borbu protiv desnog ekstremizma i fašizma. Sudjeluju članovi Panonske Antifašističke Organizacije (PAOR) Marija Papić Đurić, Srđan Papić Đurić i Dalibor Piskrec.
 
U 18 sati slijedi rasprava na temu "Sokol ga nije volio - O borbama na Filozofskom fakultetu u Zagrebu". Razgovarat će se i o situaciji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i solidarnoj borbi studenata i profesora u slučaju suradnje s Katoličko - bogoslovnim fakultetom, koja je nakon traženja ostavke dekana Previšića eskalirala postavljanjem zaštitara u aulu fakulteta, kao i raspuštanjem Studentskog zbora. Kako se boriti protiv nasilne demonstracije moći Senata i uprave fakulteta? Na koji način profesori i studenti mogu surađivati? Je li plenum legalno tijelo i kako odgovoriti na nedemokratska podmetanja u svrhu očuvanja pozicije moći? Kako omasoviti studentski pokret i stvarati dugotrajan pritisak? Na ova pitanja odgovoriti će Karlo Krešimir Kaštelan i Vedrana Bibić.
 
U 20.30 sati prikazat će se film "Odpadki druge generacije - po stopinjah ekega punka" Dunje Danial i Jasne Babić, koje su napravile dokumentarac o drugoj generaciji slovenskih punkera koji još vjeruju da je drukčiji svijet potreban i moguć. Nakon samostalnosti Slovenije činilo se kako je priča slovenskog punka završila. Ali svaki kraj je novi početak, a u Sloveniji je taj novi početak započeo 1991. godine. Aktivni članovi slovenskog undergrounda (glazbenici, aktivisti, skvoteri, promotori i organizatori) pričaju o punku kao ideologiji, kulturi i glazbi, pokretu, žudnji za slobodom i političkoj borbi pod zastavom anarhizma. (Z. ANGELESKI)
 
Šest bendova u Monteparadiso klubu
U petak u Monteparadiso klubu od 22 sata nastupaju švicarski hardcore punk bend Safe State, venecijanski hardcore punk bend Angler i pulski post-hardcore bend Aimless Arrow (novi pulski projekt ekipe iz bendova Red Tape, Product Of The Past i Dispossessed).
U subotu od 22 sata u Monteparadiso klubu nastupaju pulski Disspossesed, slovenski d-beat bend Pakt (projekt članova bendova Human Host Body, Mellta, Anarho Terror Squad i Antikontra) i pulski sastav Ovrha, čiju postavu čine članovi bendova Crnački znoj, Frontalni udar, Preludium i Pokret otpora.
 
 

Podijeli: Facebook Twiter