Deset godina rada Matije Debeljuha

Iz 'Contrade' Matije Debeljuha
Iz 'Contrade' Matije Debeljuha

Videoradovima, eksperimentalnim filmovima i glazbenim videospotovima, pod nazivom "Deset godina stariji - presjek radova od 2004. do 2014.", sutra će se u Klubu Pulske filmske tvornice, s početkom u 20 sati i uz slobodan ulaz, predstaviti pulski umjetnik Matija Debeljuh.

Bit će prikazani: 12-minutna mračna drama "La cantina di ferro" (2004.), 20-minutna eksperimentalna "Opsesija" (2008.) u kojoj autor obrađuje teme ljubavi, patnje i smrti, 11-minutna "Contrada" (2012.), gdje u prirodnom šumskom okolišu spaja elemente plesa i pokreta te osmominutni "Grad od čelika (sjećanje na jedno djetinjstvo)" (2014.), video koji je posvetio Zenici (rodnom mjestu svoje majke) i njezinoj željezari. Također, prikazat će se njegovi glazbeni videospotovi za pjesme "La piova" Livija Morosina, "Dube sanjam" Tamare Obrovac, "Step Away From The Car" East Rodea i "Dijete" The Chwegera.

Matija Debeljuh (Pula, 1980.) diplomirao je dizajn vizualnih komunikacija - videooblikovanje na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a 2003. predstavljao je Hrvatsku na Biennaleu mladih umjetnika Europe i Mediterana. Do sada je izlagao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. S povjesničarkom umjetnosti i nezavisnom kustosicom Brankom Benčić prije dvije godine otvorio je u Vodnjanu Apoteku - prostor za suvremenu umjetnost. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter