Deset godina Double Dosea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Punih je deset godina prošlo od osnivanja pulskog blues sastava Double Dose koji redovno nastupa u pulskim klubovima i po cijeloj Hrvatskoj.

Desetljece rada Double Dose obilježit ce koncertom u pulskom caffe baru Bass u cetvrtak u 21 sat, što je bio i povod za kratki razgovor s osnivacima grupe - pjevacem i gitaristom Miodragom Macurom Mimi Kingom i bubnjarem Nikicom Durakovicem Nickom.

- Mnogi eminentni glazbenici suradivali su ili bili clanovi grupe Double Dose u ovih deset godina - Valter Loncaric Lonac, Aldo Spada Ptica, Alfredo Kocijancic, Filip Džodan i Nenad Jurcan. Danas, uz nas dvojicu, Double Dose cine još basist Davor Milovan Bili, gitarist Arsen Pliško i gostujuci clan Leon Brenko na klavijaturama, kaže Mimi.

U deset godina rada Double Dose su imali brojne svirke, no kao najdraže isticu koncert u Oštariji Cuk 9. studenog 2002. u Svetvincentu, a posebno onaj održan na rtu Kamenjak 4. svibnja 2008.

- Taj koncert je jedna od ljepših stvari koja nam se desila - ideja da napravimo koncert na Kamenjaku rodila se prije više od deset godina, i kad se to napokon i ostvarilo, stvarno smo uživali u tome. Nismo to htjeli ni puno reklamirati, vec nam je namjera bila da napravimo koncert za naše prijatelje i slucajne prolaznike.

Nakon koncerta na internetu sam pronašao jedan komentar koji me oduševio - jedan covjek koji se slucajno zatekao tamo za vrijeme našeg koncerta napisao je da mu je to bilo "najljepše branje šparuga u životu", kaže Nick.

Blues glazba je redovno na repertoaru brojnih sastava, no rijetki se odlucuju specijalizirati iskljucivo za taj žanr.

- Blues glazbu kao i srodne žanrove slušali smo od rane mladosti, a Double Dose je bend koji je prvenstveno osnovan radi druženja i ljubavi prema glazbi, tako da je odabir blues repertoara bio sasvim logican.

Svi clanovi Double Dosea se otprije bave glazbom, neki i profesionalno, no valja istaknuti da u grupi Double Dose svi sviramo iz gušta, kaže Mimi, a Nick dodaje: "Kad smo bili mladi, Franci nam je rekao da ne smijemo puno vježbati. Mi se držimo toga, i zato su naše svirke ispunjene entuzijazmom".

Kao svoj uzor, Mimi navodi Erica Claptona: "On je najeksponiraniji izvodac blues standarda iz 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeca te je obradio i skladbe legende bluesa Roberta Johnsona.

No, inspiraciju za svoje sviranje našao sam i u brojnim drugim glazbenicima, poput BB Kinga, T. Bonea Walkera, Muddyja Watersa, Freddieja Kinga, Mikea Bloomfielda, Jormea Kaukonena, Dickieja Bettsa, Jerryja Garcie i mnogih drugih". Skladbe tih, kao i mnogih drugih blues velikana, dio su redovnog repertoara Double Dosea.

Na koncertu u Bassu predstavit ce se u akusticnom izdanju uz gostovanje klavijaturista Leona Brenka.

Svatko ima trenutak u životu kad otkrije neki glazbeni žanr i tu krene ljubav prema toj vrsti glazbi, a kako se to desilo u slucaju Double Dosea, pitamo.

- Korijeni pulskog bluesa - barem što se mojeg glazbenog odrastanja tice - jesu u nekadašnjem Disko butiku, koji se nalazio preko puta Doma hrvatskih branitelja. Tamo sam prije tridesetak godina kupio dvostruku plocu "Bosses Of The Blues" i, kad sam je poslušao, odmah sam zavolio blues, i ta ljubav traje do danas, kaže Nick.

Mimi pak kaže da je to u njegovom slucaju skladba Bijelog Dugmeta "Blues za moju bivšu dragu" koju je prvi put cuo '75., a i originalni singl što ga je kupio u knjižari na Korzu negdje mu je doma medu starim plocama.


Podijeli: Facebook Twiter