Deset godina cekaju struju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako zvuci nevjerojatno u 21. stoljecu, naselje u Ulici Pineta u Valbandonu nema elektricnu energiju. Iako je devet tamošnjih kuca izgradeno prije deset godina i za njih su uredno placene komunalije, kako kaže vlasnik jedne od njih Vlado Ljubic, struja im još nije stigla.

Dobio je gradevinsku dozvolu za kucu, navodi, a tamošnji stanari platili su komunalije u ukupnom iznosu od pola milijuna kuna. Kucama je trebalo omoguciti svu infrastrukturu, odnosno vodu, struju i kanalizaciju, no elektricne energije još uvijek nema iako je za strujni prikljucak Ljubic prije više od dvije godine Elektroistri platio 28 tisuca kuna!

- Nas osmero dali smo ukupno tristo tisuca kuna za struju koju nemamo pa koristimo agregate vec deset godina, kaže Ljubic. Iako su djelatnici Elektroistre izlazili na teren u nekoliko navrata, suvlasnici privatnog prilaznog puta koji vodi do Ljubicevog naselja ne dozvoljavaju da se kopa na tom zemljištu da bi se provuklo kablove za struju.

- Suvlasnici prilaznog puta ne žele da se na njemu bilo što postavlja dok se ne riješi imovinskopravni status. U Opcini Fažana mi kažu da nemaju novca za otkup privatnog zemljišta, a ovdje su 24 parcele pa bi svima odgovaralo da se tu izgrade kuce. Opcina bi dobivala nove prihode od komunalnog doprinosa, kaže ogorceni Ljubic te dodaje da im je, kad pada kiša, zbog blata na neuredenom putu, gotovo nemoguce doci do kuca. Navodi da i suvlasnici žele rješenje ovog problema, no svi vec pomalo gube strpljenje.

Prema rijecima Ticiane Damiani Pletikos, kojoj su majka i bratic suvlasnici vecinskog dijela, odnosno 660 od ukupno tisucu cetvornih metara zemljišta, ovaj problem postoji vec godinama, no oni ne žele nikome samo prepustiti svoje privatne parcele. To je gradevinsko zemljište i spadaju u gradevinsku zonu. Vlasnici parcela na kojima su izgradene kuce u naselju Pineta su ih, naime, kupovali kao poljoprivredno zemljište s korištenjem prilaznog puta, a kasnije je to podrucje urbanizirano.

Suvlasnici bi pristali da im se za parcele plati iznos koji odredi sudski vještak ili bi uzeli zamjensko zemljište, no žele da se sve provede legalno. (Petra LUKEŽ, snimio S. RADOLOVIC)

VIŠE O OVOJ TEMI PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter