Deset dana u znaku knjiga, autora i popratnih programa


Posljednja konferencija za novinare uoči ovogodišnjeg, 23. Sajma knjige u Istri koji će se održati od 1. do 10. prosinca upriličena je u ponedjeljak u Domu hrvatskih branitelja, gdje su se predstavnicima medija obratili pulski gradonačelnik Boris Miletić, direktorica Sa(n)jma knjige u Istri Magdalena Vodopija, direktor Regionalnog centra Istra Zagrebačke banke Valter Šarić, urednica kataloga Petra Lukež, voditeljica prodaje Tina Zenzerović i suradnica Sajma, povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner.

Novo-stari tim

- Svake godine, a tako već 23. godinu zaredom, najuzbuđenija sam uoči samoga otvorenja Sajma. Hvala cijelom timu koji tu marljivo već tjednima radi, i zato sam htjela da se medijima predstave svi ovi divni mladi ljudi, studenti, prodavači, oni koje ćete vidjeti između polica i u backstageu. Dva stupa sajma su sjajne organizatorice, Slavica Ćurković kao voditeljica ureda Sajma i Emina Popović Sterpin, glavna organizatorica. Tu su i producentica Anika Miletić, zatim nova snaga, urednica kataloga Petra Lukež, potom Ivana Anić te prodajni dio gdje su, uz našu neizostavnu Tinu Zenzerović i Tatjana Batalić, Nina Plovanić te Denis Brandeis. Naravno, obvezno spomenimo i Iris Mošnja, voditeljicu i koordinatoricu programa te Doru Tominić i sve druge, kazala je Vodopija ističući da je među svim tim mladim snagama vidjela i buduće knjižare. Vodopija je posebno pohvalila i autora vizualnog identiteta Sajma Mauricia Ferlina, a predstavila je i fotografe Tanju Draškić Savić i Manuela Angelinija.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao je da grad Pula ima puno simbola, a Sajam knjiga je jedna od njih. "To je proizvod iznimne energije i kreativnosti, i drago mi je da zajedno sa Zagrebačkom bankom i Istarskom županijom pridonosimo uspješnosti te manifestacije, koja je došla do svoga 23. izdanja. Mi smo tu partneri, a zadovoljstvo je, dakako, obostrano", kazao je Miletić.

Potom je gradonačelnik čestitao na izuzetno velikoj energiji i kreativnosti zahvaljujući kojoj grad u zimskim mjesecima ima ovako kvalitetnu kulturnu manifestaciju. "Da bi jedna vaninstitucionalna manifestacija kao što je Sa(n)jam mogla opstati, mora imati stabilnost i zato sam ponosan na tripartitni sporazum u kojem sudjeluju Grad Pula, Istarska županija i Zagrebačka banka. Uvijek se ugodno osjećam na Sajmu jer je ova manifestacija više od Sajma, ona je način života", zaključio je Miletić.

Valter Šarić naglasio je da suradnja sa Sajmom traje već osmu godinu. "Suradnja je krenula u proljeće-ljeto 2010. godine. Čitao sam tadaintervju s Magdalenom Vodopija gdje je bilo govora o tome da su ostali bez jednog od vodećih sponzora, i tako je krenula ta priča, gdje su se uključili Grad Pula, Istarska županija, a pokrovitelj je i Ministarstvo kulture. Drago mi je da na taj način doprinosimo kvaliteti Sajma, a suradnja i podrška banke Sajmu govori o značaju koji kultura ima u našem društvu i senzibilitetu koji komercijalna banka pokazuje u okviru društveno odgovornog poslovanja, naveo je Šarić.

Obiman i slojevit program

Petra Lukež osvrnula se na obiman i slojevit program Sajma koji će se odvijati kroz tri programske cjeline "Intime", što je glavna tema Sajma, potom "Hercegovina čita" i poseban program posvećen francuskoj književnosti "A propos", a na rasporedu je više od 70 sajamskih događaja, što predstavljanja knjige, razgovora, filmskih projekcija, te programa za djecu i mlade s gotovo 200 sudionika. Lukež je navela da će se teme preplitati. Što se tiče kataloga, Petra Lukež je naglasila da su se autori predstavili kratkim biografijama u katalogu u ich formi, kao i da je na programu puno okruglih stolova i raznih događanja.

- Sreća, zadovoljstvo i čast, sve to osjećam kao najstarija ovdje, budući da sam surađivala na prvom Sajmu s nezaboravnim Boškom Obradovićem u galerijama Diana i Kapitolium. Prvi Sajam je bio nevjerojatno ambiciozan, tada nitko nije znao da će to trajati, ja sam pretpostavljala da će to biti uspješno, a bilo mi je drago kada sam vidjela da njegova kćerka Magdalena s jednakim entuzijazmom, s isto toliko strasti i žara vodi ovu manifestaciju, kazala je povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner.

Ona je nadalje govorila i o tome kako je Petra Lukež uredila vrstan katalog, a Mauro Ferlin, autor vizualnog identiteta Sajma "svaki puta je inspiriran inovativnošću, svaki put iznenadi, očara. Intima je posebna tema, to je naša kuća, odnosno naša svojina, a on je to predstavio kao osobu kojoj ne vidimo lice, odnosno pokrio je lice nepostojećoj osobi, tu je vidljiva neka čar, fluidnost, nujnost, koju je simbolizirao plavom bojom koja znači zrak, vodu, ali i duševnost i duhovnost, i tako složenu problematiku pretvorio je sjajnim umijećem u znak sajma. Programska knjiga je manjeg formata, praktična, sveobuhvatna, maštovite nutrine, naglasila je Ostojić Cvajner.

Navela je i da je Ferlinu "integralan zahvat, svake godine u samu tematsku srž Sajma, izazov i poticaj. "A propos" središnje teme, "Intime", Ferlin je maestralno izbalansirao narativ i estetiku. Redukcionistički je povezao osjećajnost, sjećanje, nujnost i suvremenost s nevelikim registrom alata i time potvrdio svoju izvrsnost s jedne strane, i autorsku zrelost s druge", ističe Ostojić-Cvajner.

Voditeljica prodaje Tine Zenzerović napomenula je da prodajni tim čine novi mladi ljudi, 28 novih te samo dvije osobe s prethodnim iskustvom ovdje, no da svi rade i više nego sjajno.

- Ove godine je stručna, znanstvena literatura zastupljenija u odnosu na prethodne, imamo velike izdavače, ali i one male, puno naslova na stranim jezicima, ne samo EDIT-ovih na talijanskom, već i naslova na engleskom. Respektabilan prikaz znanstvenog i stručnog izdavaštva koji će publika moći vidjeti na Sajmu nastao je u suradnji s Grupacijom nakladnika stručne i znanstvene literature. Ova Grupacija okupila je ukupno oko 40 malih i velikih nakladnika iz cijele Hrvatske koji će imati znanstvenu knjižaru na Sajmu, u dijelu Crvenog salona", rekla je Zenzerović.

Među izdanjima gotovo cijele hrvatske nakladničke scene koja će biti u ponudi na pulskom Sajmu, izlagat će i oko 50 istarskih izdavača. Dolaze i nakladnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije. Svaki dan na Sajmu bit će kao iznenađenje kupcima organiziran i Happy hour, posebne akcije s popustima na određene vrste knjiga. Među autorima koji će doći potpisivati knjige, iako ih ne predstavljaju na Sajmu, bit će Ante Tomić, miljenik pulske publike.

Posljednjeg dana Sajma, 10. prosinca, bit će dodijeljena čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki najčitatelju Sajma i nagrada Libar za vajk.

Kraj i javnost intime

Tijekom sajma o temama Intime razgovarat će se na okruglim stolovima "Kraj intime" i "Javnost intime na društvenim mrežama", a o intimnim temama govorit će brojni autori koji će predstaviti svoje nove naslove. Među njima su Igor Mandić, koji će predstaviti svoje novo djelo "Predsmrtni dnevnik", potom Rade Šerbedžija s knjigom "Poslije kiše", koja je na Interliberu rasprodana i za kojom vlada veliki interes, a tu su i Zdravko Zima, Dragan Velikić, Varužan Vosganjan, dok stolnotenisačica Sandra Paović donosi svoju intimnu priču o borbi za život i ponovnom povratku u vrhunski sport nakon nesreće.

Program "Hercegovina čita" posvećen je suvremenoj hercegovačkoj kulturno-književnoj sceni, a posebna će pozornost biti posvećena hercegovačkim autorima. Program naslovljen "A propos" će se baviti francuskom i frankofonom književnošću, a posebno će biti naglašen postkolonijalistički diskurs u temi "Francuska viđena očima Afrike". Selektorica ovoga programa je prevoditeljica Nataša Medved. Tu će, između ostalih gostovati mladi francuski pisac Sylvain Prudhomme, pisac i novinar Gauz, kao i Maryam Madjidi, podrijetlom iz Irana.

Što se tiče likovnih programa u Gradskoj galeriji i u Galeriji Cvajner, a u sastavu programa "Hercegovina čita" bit će postavljena izložba umjetnika svjetskog glasa, akademskog slikara i grafičara Safeta Zeca, koji u svojim djelima oslikava krajolike Počitelja i Hercegovine. U Galeriji C8 bit će otvorena izložba erotskih crteža i grafika Predraga Spasojevića "Intime građana P.S.", a prije toga u kinu Valli prikazat će se biografski film posvećen ovom prerano preminulom pulskom umjetniku naslovljen "Mapa puna snova" u režiji Danila Lole Ilića.

Što se tiče predstavljanja pulskih i istarskih autora na Sajmu, tu su programi "Puna je Pula" i "Istra ispod kore". Pulska dramaturginja sa zagrebačkom adresom Dora Delbianco predstavit će svoju knjigu "Kad je stao svijet", Paola Orlić i Igor Zirojević nastavljaju, ovoga puta u suradnji s Milanom Rakovcem svoj serijal "Pula - grad intervala", a monografija nastala tom prilikom - "Čuvari" - progovorit će tekstom i slikom o talijanskoj arhitekturi u Puli. Bit će predstavljene i knjige Drage Orlića, kao i one Milana Soklića, Maroja Mihovilovića, Milorada Stojevića, te "Moji razgovori s medijima", što je zbirka intervjua nekadašnje ravnateljice Arheološkog muzeja Istre Vesne Girardi Jurkić.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske.

- Dakako, zahvalni smo i svim našim partnerima Arheološkom muzeju Istre i njegovom ravnatelju Darku Komšu, Zbirci umjetnina Grada Pule, Meditu, Pula Film festivalu, P.E.N-u, galeriji Cvajner, West Herzegowini Festu i Francuskom institutu u Hrvatskoj. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter