Deset dana knjižnih radosti za knjigoljupce i knjigoljupkinje

Dean Buić, ravnatelj Hrvatskog centra za bioenergiju (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)
Dean Buić, ravnatelj Hrvatskog centra za bioenergiju (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

Sivi, prohladni kasnojesenji dan, s tek ponešto malo sunca koje je sramežljivo virilo iza oblaka bila je savršena kulisa za intimno otvorenje ovogodišnjeg, 23. Sa(n)jma knjige u Istri, što je upriličeno danas u vrtu Doma hrvatskih branitelja, budući da je jedna od tema ovogodišnjeg Sajma upravo intima.

Uz najavu glumca Vedrana Živolića, proslavljenog Puljanina sa zagrebačkom adresom koji je brojnoj publici rekao da ovaj sajam sada deset dana pruža posjetiteljima i gostima literarno-prijateljsko utočište kroz uranjanje u svjetove intime, a sve to na nježan način "gdje ćemo se deset dana družit s autorima, narodima, programima i zanimljivim svjetovima. Bit će predstavljena bogata hercegovačka književnost, vrijedna imena koja tu djeluju, ali i ona francuska", rekao je Živolić naglasivši "uživajte u nježnosti, ne bojte se buke, to što svira, to su ruke" na taj način najavivši Darka Rundeka i Isabel.

- Prije nego bilo što kažem, moram pozdraviti i našeg Vedrana Živolića, proslavljenu pulsku glumačku zvijezdu. Kada bih nešto morala reći u ime cijele ekipe koja stvara sajam, rekla bih da smo ekipa individualaca, možda pomalo i čudaka, rekli bi neki, koji vole grad razrušenih fasada jer se osjećaju na neki način nedovršeni, upravo kao taj grad. Lijepo je biti na margini, ovo je grad marginalaca, marginalci su dali najviše ovom gradu i nadam se da mi i dalje tomu pripadamo. Priključuju nam se drugi i drugačiji, različiti, svi oni koje mi volimo primati u ovome gradu. Zahvaljujem izdavačima, za koje govore da ne postoje više, da su pokleknuli, a vi ćete vidjeti kad uđete u ovu, sada palaču knjige što su oni učinili. Mi promoviramo manjinski duh u svemu, pa tako i u izdavaštvu. Naravno, i naši autori koji dolaze svi su redom osobenjaci, svi su redom svoji, svi vole prostor na kojem mogu slobodno govoriti, a ovdje u Puli to doista mogu. Svake godine posvećujem Sajam nekome koga više nema, onima koji su dali svoj veliki doprinos kroz godine Sajmu, i to na razne načine, a njihovo prisustvo ovih zadnjih dana osjećam itekako intenzivno u ovim prostorima. Ove godine posvećujem sajam velikom Predragu Matvejeviću, te našim nezaboravnim Slavku Goldsteinu, Dušanu Karpatskom te Voji Radoičiću. Sada, kada gledam publiku, čini mi se da i dalje vidim poznata lica među vama, da vidim one koji su svake godine bili tu s nama. Čini mi se da vidim Zdenku Sušac, profesoricu Regvart te pognutu figuru s knjigom u ruci dr. Ive Borovečkog. Svi oni su uvijek tu s nama, gledaju nas, kazala je u svome pozdravnom govoru direktorica Sa(n)jma knjige u Istri Magdalena Vodopija, a potom je Sajam proglasio otvorenim poznati pisac, intelektualac i feljtonist Igor Mandić.

- Građanke i građani, dobar vam friški dan, smrznut će mi se knjigoljupci i knjigoljupke, ili pak knjigoljupkinje. Oprostite, ali moram staviti šešir, jer čuva glavu, a ja ipak glavom nešto radim. Na opće zgražanje nekih, pozvan sam da otvorim sajam u ime autora. Ako Interliber otvara predsjednik Vlade, onda sam ja valjda predsjednik autora, zvali su me valjda zbog uspjeha moje nove knjige "Predsmrtnog dnevnika", ali sam i dalje živ. Ja sam se rodio među, u i na knjigama. Vezan sam s knjigama od rođenja, jer su uz moj krevet i moje uzglavlje bila djela koja je otac nosio iz knjižare. Moj je otac bio knjižar u Šibeniku, a mater mi je Premanturka, tako da sam polu Istrijan. E mia fu madre, nata Širola, koja me učila čitati, ali nisu slutili da ću se time baviti kroz cijeli život, mislili su da ću biti inženjer ili pak brodski strojar. Pulski Sajam striktno je i dobro vezan uz knjigu, uz promocije autora i ja, kao jedan među njima, dobio sam tu čast da vas ovdje pozdravim i da otvorim ovaj Sajam, kazao je Mandić ističući da mi je i djed po ocu bio iz Kastavštine, pa je vezan uz ovaj kraj.

- Dobro da je Pula održala ravnotežu, ustvari nema niti konkurenciju, nema se s kime takmičiti, neki zagrebački sajmovi su puni slikovnica i self help literature, no na kraju ću reći živjeli samo knjigoljupci i knjigoljupkinje, kazao je Mandić i tako je otvoren Sajam. Dok je publika ulazila, Rundek i Isabel održali su pravi mali koncert u Crvenom salonu.

Obiman i slojevit program Sajma odvijat će se do 10. prosinca kroz tri programske cjeline "Intime", što je glavna tema Sajma, potom "Hercegovina čita" i poseban program posvećen francuskoj književnosti "A propos", a na rasporedu je više od 70 sajamskih događaja s gotovo 200 sudionika. O intimnim temama govorit će brojni autori koji će predstaviti svoje nove naslove, a među njima su i navedeni Igor Mandić, potom Rade Šerbedžija s knjigom "Poslije kiše", koja je na Interliberu rasprodana i za kojom vlada veliki interes, a tu su i Zdravko Zima, Dragan Velikić, Varužan Vosganjan, dok stolnotenisačica Sandra Paović donosi svoju intimnu priču o borbi za život. Program "Hercegovina čita" posvećen je suvremenoj hercegovačkoj kulturno-književnoj sceni, a posebna će pozornost biti posvećena hercegovačkim autorima. Među ostalima, gostovat će pjesnici Almin Kaplan, Marko Tomaš, kao i Elvedin Nezirović, dok će o Hercegovini djetinjstva govoriti umjetnici hercegovačkog porijekla Bobo Jelčić, Goran Bogdan, Sergej Trifunović… Program naslovljen "A propos" će se baviti francuskom i frankofonom književnošću, a posebno će biti naglašen postkolonijalistički diskurs u temi "Francuska viđena očima Afrike". Selektorica ovoga programa je prevoditeljica Nataša Medved. Tu će, između ostalih gostovati mladi francuski pisac Sylvain Prudhomme, pisac i novinar Gauz, kao i Maryam Madjidi, podrijetlom iz Irana.

Što se tiče predstavljanja pulskih i istarskih autora na Sajmu, tu su programi "Puna je Pula" i "Istra ispod kore". Na Sajmu će gostovati i mladi slovenski autori Dino Bauk, jedna od najboljih književnica u nas Marina Vujčić, filozof Žarko Paić, kao i poznati autori poput Jurice Pavičića i Ivice Prtenjače, a bit će priređeni i hommage programi Dušanu Karpatskom i Voji Radoičiću.

Na sajmu svoje naslove ponuditi više od 250 hrvatskih i inozemnih izdavača, što je najveća brojka zadnjih deset godina. Ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Istri posebno mjesto u prodajnom, ali i u programskom dijelu, dao je znanstvenoj i stručnoj literaturi. Sa znanstvenom knjigom povezan je i ovogodišnji Doručak s autorom, na kojem će s Aljošom Pužarom, među ostalima, razgovarati i jezikoslovac Stjepan Damjanović te prevoditeljica Iva Grgić Maroević.

Na svečanom otvorenju prisustvovali su veleposlanica Francuske u RH Corinne Meunier, izaslanica ministrice kulture Dubravka Đurić Nemec, dožupan Fabrizio Radin i zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci.

Za cjelokupni vizualni identitet Sajma već je tradicionalno zadužen dizajner Mauricio Ferlin. Na otvorenju su posebne zahvale upućene onima koji su pomogli u realizaciji programa: generalnom pokrovitelju, Zagrebačkoj banci, partneru i sponzoru Arena Hospitality Group, turističkim zajednicama Grada Pule i Istarske županije te Hrvatskoj turističkoj zajednici, West Herzegowina Festu, Ministarstvu kulture RH, Istarskoj županiji i Gradu Puli. Partneri su: Arheološki muzej Istre, Zbirka umjetnina grada Pule, Sveučilišna knjižnica, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Pula Film Festival i Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu.

Brojni programi za mlade

Na Sajmu knjiga svoje će mjesto imati i programi za djecu i mlade. Jedan od programa je Profesor Imaginarijum - Kolektivno maštanje i ludovanje, koji će se provoditi u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku. Ovaj program osmislili su profesori Akademije Nenad Pavlović i Hrvoje Seršić, a zajedno s njima sudjelovat će studenti ove akademije. Također, na Librić dolazi zagrebački strip-crtač Davor Šunk, koji će se družiti s najmlađim čitateljima, uz program "Piknik sa Šunkom". Neće izostati niti Priče za laku noć i Baka Librić. Program Pop lektira će ove godine doživjeti svoje treće izdanje, namijenjen je učenicima srednjih škola, a novost je i Hop lektira, program osmišljen za učenike sedmih i osmih razreda. (Vanesa BEGIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter