Deseci tisuca prosvjeduju u Madridu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pod sloganom "Ne igrajte se s obrazovanjem i zdravljem" više desetaka tisuca ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u Madridu protiv novih mjera štednje španjolske vlade, koja pokušava uštedjeti 10 milijardi eura.

Clanovi najvecih španjolskih sindikata UGT i CCOO prosvjedovali su protiv nedavno najavljenih mjera štednje u sektorima obrazovanja i zdravstva.

- Rezovi u zdravstvu i obrazovanju su nešto što naša radnicka klasa ne može podnijeti. Bez toga, što nam ostaje? Više nemamo niti zaposlenja, istaknuo je jedan djelatnik državnog sektora, dok je drugi rekao da su pritisci nepodnošljivi.

Na transparentima koje su prosvjednici isticali pod kišom pisalo je "Rezovi u zdravstvu su zlocin", "Pobunite se narodi Europe" i "NE". Dvadesetog travnja je Španjolska usvojila plan štednje za sektore obrazovanja i zdravstva i nada se ostvariri godišnje uštede od 10 milijardi eura.

Španjolska treba u 12 mjeseci smanjiti svoj deficit s 8,51 posto na 5,3 posto BDP-a i najavila je najstroži proracun u povijesti.


Podijeli: Facebook Twiter