Deseci mrtvih u borbi za Tripoli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snage lojalne libijskom celniku Moameru Gadafiju krenule su u cetvrtak u snažan protunapad na pobunjenike koji su zauzeli gradove u blizini prijestolnice. U gradu Zavijahu blizu Tripolija borbe su se nastavile i u vecernjim satima, a broj poginulih raste.

Libijska oporba vec je preuzela nadzor nad središtima na istoku zemlje ukljucujuci i Bengazi, glavni grad regije, a izvješca da je Gadafi izgubio i gradove Misrata i Zuara na zapadu ukazuju da se val pobune bliži Gadafijevom uporištu.

U sukobima u Zavijahu, 50 kilometara zapadno od Tripolija, u cetvrtak su poginule 23 osobe, a 44 ranjene, izvijestio je libijski list Quryna. Telvizijska postaja Al Džazira prenijela je izjave stanovnika koji su rekli da je poginulih oko stotinu.

Quryna je izvijestila pozivajuci se na izvore iz medicinskih službi da snažna razmjena vatre sprjecava dopremanje ranjenih u bolnice. List je takoder napisao da neki stanovnici svoje ranjene clanove obitelji sklanjaju iz bolnica iz straha da ne padnu u ruke takozvanih sigurnosnih bojni, snaga lojalnih Gadafiju.

Nije poznat tocan broj do sada poginulih u pobuni u Libiji, no humanitarne organizacije procjenjuju na temelju informacija iz bolnica da je broj mrtvih premašio 2000.

Švicarska je u cetvrtka odlucila odmah blokirati imovinu za koju sumnja da pripada libijskom celniku Moameru Gadafiju i osobama koje su s njime blisko povezane, objavila je švicarska vlada.

"Da bi se izbjegla bilo kakva zloporaba javnih libijskih sredstava, švicarsko savezno vijece danas je odlucilo odmah zamrznuti svu možebitnu imovinu Moamera Gadafija i osoba iz njegovog okruženja u Švicarskoj", objavilo je švicarsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Odluka stupa na snagu danas i vrijedi tri godine", precizirale su švicarske vlasti u cetvrtak. U priopcenju se istice da švicarska vlada "snažno osuduje što je libijski celnik uporabio silu protiv libijskog naroda".

Libijski celnik Moamer Gadafi u cetvrtak je u telefonskoj poruci koju je prenio program libijske državne televizije izjavio da smatra da libijski prosvjednici služe interesima vode Al Kaide Osame bin Ladena te da im se u pice stavljaju halucinogene droge, istaknuvši da je njegova vlast moralna.


Podijeli: Facebook Twiter