Deseci civila žrtve u novim sukobima u Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 21 civil, među kojima 8 djece stradao je u ponedjeljak u zračnim napadima sirijske vojske na stambene zgrade u gradu Salkin u pokrajini Idleba, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH). Ukupno je 36 ljudi, od kojih 29 civila, ubijeno diljem zemlje u sukobima vojnika i pobunjenika te u zračnim i topničkim napadima snaga režima Bašara al-Asada, prema podacima te nevladine organizacije. Direktor OSDH-a Rami Abdel Rahman je rekao da je vojni zrakoplov raketirao stambene zgrade u Salkinu.

Siloviti sukobi vojnika i pobunjenika satima su trajali i u povijesnim sukovima Alepa, drugog po veličini grada u Siriji, prenosi AFP. Sukovi (srednjovjekovne natkrivene tržnice) koje je UNESCO stavio na popis svjetske baštine bili su prazni nakon što su u subotu dućani izgorjeli. Za sada nije moguće procijeniti materijalne štete od sukoba, koji u Alepu traju danima.

Francuska je u ponedjeljak osudila uništenja dijelova sukova Alepa, i ponovila da osuđuje bombardiranje kojem je bilo izloženo sirijsko civilno stanovništvo, navelo je ministarstvo vanjskih poslova. Francuska oštro osuđuje bombardiranja koja su izazvala požar srednjovjekovne tržnice u Alepu. Taj događaj pokazuje intenziviranje nasilja u Siriji i pokazuje da režim ne uzmiče već naprotiv nastavlja represiju, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Philippe Lalliot. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter